вівторок, 19 січня 2021 11:31

Розпочався суд над правозахисниками

Розпочався суд над правозахисниками
Розпочалися суди над арештованими 1965 року українськими дисидентами Фото: dna.court.gov.ua

19 січня 1966 року розпочалися судові процеси над 20 учасниками українського дисидентського руху. Проходили одночасно в Луцьку, Тернополі, Львові та Івано-Франківську.

На лаві підсудних опинилися літературознавець Іван Світличний, письменник Михайло Осадчий, перекладач Богдан Горинь, фундатор Львівського клубу творчої молоді "Пролісок" Михайло Горинь, мовознавець Святослав Караванський, історик Валентин Мороз, художник Опанас Заливаха та інші правозахисники. Усіх звинувачували в антирадянській агітації та пропаганді.

Суди проходили в закритій формі, що порушувало Конституцію УРСР. На одне із засідань запросили журналіста та дисидента В'ячеслава Чорновола. Він роздав підсудним букети підсніжників. Такий вчинок назвали хуліганством та призначили йому 15 діб арешту.

Урешті майже всі засуджені отримали різні терміни покарання, відбувати які мали в радянських таборах. Лише Івана Світличного відпустять на волю 30 квітня 1966-го за браком доказів.

1967 року В'ячеслав Чорновіл складе збірку матеріалів "Лихо з розуму. Портрети двадцяти "злочинців", де збере біографії в'язнів, зразки творів, за які їх переслідували, та листи з ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У радянській міліції оголосили полювання на українців

Прем'єра фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" відбулася 4 вересня 1965-го в Києві. Українські дисиденти Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл закликали зал підвестися і висловити протест проти масових арештів.

Частина публіки підтримала заклик, але більшість громадян відреагували з обуренням і закликали чоловіків до порядку. Виступ одразу перервала адміністрація кінотеатру.

Після акції Івана Дзюбу звільнили з роботи у видавництві "Молодь" і виключили з аспірантури Київського педагогічного інституту, В'ячеслава Чорновола звільнили з редакції газети "Молода гвардія", Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР.

Зараз ви читаєте новину «Розпочався суд над правозахисниками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути