середа, 28 серпня 2019 14:25

У поліції оголосили полювання на українців

Комуністична система оголосила війну українським дисидентам 1965-го. Арештовували всіх" неблагонадійних". Під час так званого першого покосу за "антирадянську діяльність" позбавили волі понад 20 українських діячів. Майже всіх заслали до трудових таборів.

Автор: uahistory.com
  Михайла Осадчого (зліва) та Ярослава Геврича арештували 28 серпня 1965-го за "антирадянську націоналістичну діяльність".
Михайла Осадчого (зліва) та Ярослава Геврича арештували 28 серпня 1965-го за "антирадянську націоналістичну діяльність".

28 серпня 1965-го у Львові арештували журналіста Михайла Осадчого. Він саме захистив дисертацію та видав збірку поезій "Місячне поле". За 2 місяці мав одружитися. Суд постановив: 2 роки таборів суворого режиму у Мордовії. Наступного дня після суду у нього народився син. Усі примірники поетичного збірника наказали знищити. У таборі працював столяром, захворів на виразку шлунка, повідомляє UA History.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували невідомі фото і листи українського дисидента

Цього ж дня дорогою до Києва арештували студента-стоматолога Ярослава Геврича. Його без жодних пояснень зняли з автобуса та відвезли до Івано-Франківського слідчого ізолятора. У чоловіка вилучили фотокопії закордонних видань "Україна та українська політика Москви" та фейлетони про Хрущова. Літаком доправили до Києва у СІЗО КГБ УРСР. Підставою для засудження стало поширення "забороненої націоналістичної літератури" та участь у відновлення пам'ятника Тарасу Шевченку в селищі Шешори на Івано-Франківщині. Посилило вирок те, що батько - греко-католицький священик відмовився переходити у православну віру. Суд постановив 5 років мордовських таборів, згодом за клопотанням адвоката призначили 3 із забороною повертатися в Україну.

Інженера-геолога Олександра Мартиненка також арештували цього дня. Чоловік закінчив Львівську політехніку. Досліджував сейсмічні коливання, готував дисертацію. Гебісти схопили його у Києві за відвідування Клубу творчої молоді, участь у самодіяльному хорі "Жайворонок", написання віршів і поширення самвидавів. Засуджений на 3 роки ув'язнення у таборах. Там працював у деревообробному цеху.

"Покіс" розпочався 25 серпня з арешту 52-річної лаборантки хімічного кабінету університету Шевченка Євгенії Кузнєцової та тривав до кінця року.

Поета Василя Стуса 28 серпня 1985-го направили у карцер табору 389/36 біля села Кучино Пермської області, Росія.

Перед цим табірні наглядачі знищили його збірку "Птах душі" з 300-ма віршами. Стус кілька разів оголошував голодування на знак протесту проти жорстокого поводження табірної адміністрації з політв'язнями.

27 серпня Стус поклав на горішні нари книжку і читав, спершись ліктем. За це його звинуватили у порушенні режиму. На нарах заборонено було сидіти після підйому.

Наглядачі склали рапорт, що Стус у робочий час лежав на нарах у верхньому одязі та на зауваження контролера вступив у суперечку. За це поет отримав 15 діб карцеру.

Зараз ви читаєте новину «У поліції оголосили полювання на українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути