Ексклюзиви
середа, 28 серпня 2019 13:04

Стуса посадили в карцер за читання книжки

Стуса посадили в карцер за читання книжки
Через кілька днів у карцері Стус помер. Фото: ЦДАМЛМ України

Поета Василя Стуса 28 серпня 1985-го направили у карцер табору 389/36 біля села Кучино Пермської області, Росія.

Перед цим наглядачі знищили його збірку "Птах душі" з 300 віршами. Стус кілька разів оголошував голодування на знак протесту проти жорстокого поводження табірної адміністрації з політв'язнями.

27 серпня Стус поклав на горішні нари книжку і читав, спершись ліктем. За це його звинуватили у порушенні режиму. На нарах заборонено було сидіти після підйому.

Наглядачі склали рапорт, що Стус у робочий час лежав на нарах у верхньому одязі та на зауваження контролера грубив. За це поет отримав 15 діб карцеру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Лякав поглядом конвоїрів" - близькі Василя Стуса поділилися спогадами про нього

На знак протесту Василь Стус оголосив безстрокове сухе голодування.

Стус помер у ніч на 4 вересня. За офіційними даними, у нього зупинилося серце. Інші політв'язні вважають, що його смерть могли підлаштувати.

Дисидентів Василя Стуса, Юрія Литвина та Олексу Тихого перепоховали в Україні 19 листопада 1989 року. В аеропорту "Бориспіль" їхні труни зустрічали біля тисячі людей.

Спочатку Олексу Тихого поховали на кладовищі "Северное" в Пермі, Юрія Литвина та Василя Стуса - у селі Борисово, 7 і 9 стовпчики. Померли в тюрмі. За радянськими законами не можна було забирати тіло в'язня поки термін перебування за ґратами не завершився. Ексгумацію забороняли, пояснивши це погіршенням санітарно-епідемічної ситуації. Згодом таки вдалося вивезти тіла.

"Першою близько 19-ї години вийняли Стусову домовину. Зняли віко. Тіло не накрите. Усе чорне: обличчя, зеківський одяг, подушка під головою, стружки в домовині. Тіло всохло, носовий хрящ запав, але нема сумніву, що це Стус. Треба зауважити, що ми мали такі сумніви. Дмитро (син Стуса. - Gazeta.ua) глянув і сказав: "Це тато". Стягнув шапочку з голови, закрив нею своє обличчя і скрушно відвернувся", - розповідав Василь Овсієнко, колишній політв'язень та громадський діяч.

Зараз ви читаєте новину «Стуса посадили в карцер за читання книжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути