Ексклюзиви
середа, 04 вересня 2019 11:16

"Відбуваються масові політичні арешти" - Дзюба

"Відбуваються масові політичні арешти" - Дзюба
Презентація фільму відбулась у кінотеатрі "Україна" у Києві Фото: bbc.com

Прем'єра фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" відбулася 4 вересня 1965-го у Києві. Українські дисиденти Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл закликали зал підвестися і висловити протест проти масових арештів.

"Зараз відбуваються масові політичні арешти української інтелігенції та молоді в Києві, Львові та інших містах. Повторюється 1937 рік. Молодь повинна заявити протест владі, затаврувати ганьбою за несправедливість", - виголосив літературний критик Іван Дзюба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стуса посадили в карцер за читання книжки

Частина публіки підтримала заклик, але більшість громадян відреагували з обуренням і закликали чоловіка до порядку. Виступ одразу перервала адміністрація кінотеатру. Після закінчення демонстрації Дзюбу підтримав Василь Стус, який вигукнув:

"Де ж правда? Чому не дають говорити правду? Це неподобство!"

Директор кінотеатру Федір Брайченко вирвав мікрофон із рук Дзюби та наказав транслювати музику та сирену на радіодинаміки. У цей час кінотеатр оточили бійці внутрішніх військ, а на вході утворилася тиснява.

Після акції Івана Дзюбу звільнили з роботи у видавництві "Молодь" і виключили з аспірантури Київського педагогічного інституту, В'ячеслава Чорновіла звільнили з редакції газети "Молода гвардія", Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР.

За 20 років, цього ж дня - 4 вересня Стус помре у концтаборі Кучино в Росії.

Комуністична система оголосила війну українським дисидентам 1965-го. Арештовували всіх" неблагонадійних". Під час так званого першого покосу за "антирадянську діяльність" позбавили волі понад 20 українських діячів. Майже всіх заслали до трудових таборів. "Перший покіс" розпочався 25 серпня з арешту 52-річної лаборантки хімічного кабінету університету Шевченка Євгенії Кузнєцової та тривав до кінця року.

Зараз ви читаєте новину «"Відбуваються масові політичні арешти" - Дзюба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути