вівторок, 07 листопада 2023 10:55

Росіяни змінили ставлення до українського уряду

Росіяни змінили ставлення до українського уряду
Головнокомандувач білогвардійців барон Врангель (в центрі) визнав незалежність УНР Фото: russian7.ru

Російські білогвардійці визнали незалежність УНР під головуванням Директорії 7 листопада 1920-го.

Рішення прийняв наступник Антона Денікіна, головнокомандуючий російської армії в Криму та Польщі барон Петро Врангель. До цього монархісти-білогвардійці не визнавали не тільки існування Української держави, а й окремого українського народу.

Визнання було вимушеним, саме тоді більшовики за підтримки загонів Нестора Махна уже вели активний наступ на Крим. Представник правителя "півдня Росії" заявив про це представнику Головного отамана військ УНР Симона Петлюри у Варшаві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських військових розстріляли за відмову перейти на бік ворога

Сам Петлюра цього дня перебував у селищі Ялтушкові на Вінничині. Там тривала військова нарада. Після укладання Польщею перемир'я з більшовиками українці залишились із ворогом сам на сам. Намагались відвоювати міста на правобережжі. На нараді вирішили провести контрнаступ проти червоних 11 листопада, але більшовики довідались про це та випередили їх на день. Виникла загроза повного оточення і знищення українських частин. При цьому шлях відступу до Румунії був заблокований.

Врешті українці відступили на окуповану поляками територію, де були роззброєні та інтерновані. Кульмінацією боротьби став Другий зимовий похід армії УНР, що розпочався наприкінці 1921-го.

Більшовики ж остаточно розгромили білогвардійців у Криму та підло розбили колишнього союзника Нестора Махна.

У жовтні 1919-го Махно повірив більшовикам, які обіцяли йому визнати незалежність Гуляйпільської республіки. В обмін на допомогу у визволенні Криму від барона Врангеля. Однак більшовики не дотримали обіцянку, а натомість стягнули чималі сили до Гуляйполя. Почали воювати. 26 листопада видано наказ арміям Південного фронту від командуючого збройними силами України і Криму Михайла Фрунзе — вважати Махна і махновців "ворогами радянської республіки і революції". Війська Червоної армії отримали задачу обеззброїти махновські загони та очистити УСРР від "залишків бандитських зграй".

Зараз ви читаєте новину «Росіяни змінили ставлення до українського уряду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути