вівторок, 06 листопада 2018 17:00

Рештки мамонта і носорога знайшли у шахті
5

Експедиція графа Дідушицького біля знайденого мамонта, 1907 рік. фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Череп мамонта у музеї
Туша носорога, 1907 рік
Туша носорога, 2018 рік
Туша носорога, 1907 рік

6 листопада 1907-го наглядач копальні у селі Старуня - тепер Богородчанського району Івано-Франківської області, знайшов на глибині 17,6 м рештки небаченої величини звіра. Він зберігся частково зі шкірою.

Село відоме своїм грязевим вулканом і неймовірними знахідками - 17 давніх людських поселень VII-V тисячоліть до нашої ери та добре збережені скелети та частини туші мамонта і волохатого носорога. Спочатку у копальні озокериту біля Старуні виявили рештки мамонта. Він прекрасно зберігся - забальзамувавшись у глині, просякнутій озокеритом.

Наприкінці жовтня на тушу гігантської тварини натрапили випадково робітники на глибині 14 м. Дістали на поверхню кістки та уцілілу, трохи понищену шкіру. Серед видобутих частин мамонта були бивні завдовжки до 2 м, щелепи мамонта та добре збережена шкіра. Тварина, ймовірно, молодою потонула в озекериті. Мамонту 24 тис. років, це самка. Науковці дослідили її зуби – вони не були стерті, як у зрілих особин. Заввишки 3 м, лише голова важить 300 кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скелети 3 вимерлих тварин, які можна побачити лише у Львові

Потім знайшли тушу ще однієї тварини. Її дістали і розпізнали волохатого носорога, який втонув тут так само як і мамонт. Стан збереження носорога був кращий, ніж мамонта. Шрам на шкурі над лапою носорога – ймовірно, це слід списа мисливця того часу. Збереглися записи, що більше як 100 років тому біля туші знайшли залишки цього спису. Він не вцілів.

Граф Володимир Дідушицький, знаменитий меценат і засновник Львівського природничого музею наполіг, щоб 24 липня 1908-го знахідки перевезли до Львова. Тут його разом із мамонтом було передано до палеонтологічної збірки й розміщено в одній з більших кімнат 2 поверху музею. Більшу частину коштів граф витрачав на музей, поповнення експозиції. За його задумом, у музеї мають зберігатися лише представники фауни, які знайдені чи водяться на Галичині. Музей знаходиться на вулиці Театральній, 22 у центрі Львова. Не працював з 1985 до 2013-го. Фонди налічують понад 400 тис. експонатів.

Побачити скелет мамонта і тушу носорога можна буде вже цьогоріч – у Природничому музеї відкриють експозицію "Льодовиковий період".

Зараз ви читаєте новину «Рештки мамонта і носорога знайшли у шахті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути