вівторок, 27 лютого 2018 13:50

Скелети трьох вимерлих тварин, які можна побачити лише у Львові

Скелети трьох вимерлих тварин, які можна побачити лише у Львові
Кістяк морської корови Стеллера, яку винищили понад 240 років тому. Таких скелетів у світі є всього два десятки. Фото: О. Васьків

У Львові працюють понад 40 музеїв - від картинних галерей з картинами XIV ст. і сучасних галерей до музею-аптеки, музею-арсеналу, музею шоколаду, пива і музею-кладовища. Є два унікальних музеї, які сподобаються тим, хто цікавиться різноманіттям тварин. Це Львівський Державний природознавчий музей НАН України та Зоологічний музей ім. Бенедикта Дибовського. У цих музеях, окрім фондів, що налічують сотні тисяч експонатів, є експонати, яким може позаздрити будь-який природничий музей України та світу.

Гордість львівського природознавчого музею – мамонта та носорога - знайшли 5 жовтня 1907 року на більш як 12-метровій глибині біля села Старуня на Івано-Франківщині. Мамонти та інші вимерлі тварини жили 10-20 тис. років до нашої ери в останній льодовиковий період. На території сучасної Івано-Франківщини було багато трясовини з бітумів – окисленої нафти й озокериту. Важкі мамонти, носороги та інші тварини потрапляли в це болото, застрявали та бальзамувалися в озокериті. Німецька фірма займалася видобутком воскового озокериту. Робітники, докопавши до глибини 12 м, разом із просякнутою озокеритом глиною дістали на поверхню кістки й шкіру мамонта. Після проведених наукових досліджень видобуті рештки мамонта перевезли до музею Дідушицького у Львові.

Мамонту 24 тис.років, це – самка. Науковці дослідили її зуби – вони не були стерті, як у зрілих особин. Заввишки 3 м, лише голова важить 300 кг. Побачити скелет мамонта можна буде вже влітку цього року – у музеї відкриють експозицію "Льодовиковий період".
Мамонту 24 тисячі років, це – самка. Заввишки в три метри, голова важить 300 кілограмів.

Львівський Державний природознавчий музей НАН України - один з найстаріших у Європі. Його засновував 1870-го граф Володимир Дідушицький – відомий львівський зоолог. Більшу частину коштів витрачав на музей, поповнення експозиції. За його задумом, у музеї мають зберігатися лише представники фауни, які знайдені чи водяться на Галичині. Музей знаходиться на вулиці Театральній, 22 у центрі Львова. Не працював з 1985 до 2013 року. Фонди налічують понад 400 тис. експонатів.

Вік волохатого носорога - 15 тисяч років.

В озокеритовій ямі після мамонта знайшли тушу волохатого носорога. Вцілів вкритий шкірою лоб, ціле ліве вухо, передня ліва нога і шматок шкіри. Окремо в спиртовому розчині зберігається понад 20 органів самки.

Він потрапив в озокеритову пастку на тому самому місці, що і мамонт. За розпорядженням графа Дідушицького почали копати далі в озокеритовій ямі після мамонта і знайшли тушу волохатого носорога. Вцілів вкритий шкірою лоб, ціле ліве вухо, передня ліва нога і шматок шкіри. Окремо в спиртовому розчині зберігається понад 20 органів самки. Шрам на шкурі над лапою носорога – ймовірно, це слід списа мисливця того часу. Зберіглися записи, що більше як 100 років тому біля туші знайшли залишки цього спису. Він не вцілів. Носоріг так само стане центральним експонатом виставки. У фондосховищі музею зберігається більша частина унікальної колекції Львівського природознавчого музею. В її основі — збори ще графа Дідушицького,

Зоологічний музей ім. Бенедикта Дибовського — науково-навчальний підрозділ біологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка. Розташований в одному з найдавніших корпусів Львівського університету на вул. Грушевського, 4. Музей започаткував зоолог Бенедикт Дибовський. Наукові колекції налічують понад 178 тис. експонатів. Фонди музею презентують тваринний світ усіх континентів та всіх акваторій земної кулі.

Кістяк морської корови Стеллера, яку винищили понад 240 років тому. Таких скелетів у світі є всього два десятки.

Морську корову Стеллера винищили більше 240 років тому

Німецький вчений-натураліст Георг Стеллер відкрив цей вид 1741 року на Командорських островах. Він був першим європейським ученим, що досліджував природу Камчатки. Тварину, схожу на ламантина, він описав як істоту нешкідливу і беззубу, завдовжки до 10 м, вагою понад 4 т. Вона плавала біля берегів і щипала морську капусту, тому її і назвали морською коровою. Людей не боялася, її легко вбивали моряки і аборигени заради м'яса. М'яса однієї корови вистачало для харчування 33 осіб протягом місяця. Воно довго не псувалося, жир використовували для освітлення ламп, шкірою оббивали човни. Вбивали тварину вогнепальною зброєю або гарпунами, підпливаючи впритул до тварини. Через 27 років після відкриття, стада морських тварин були повністю знищені. Вважають, що остання морська корова загинула 1768-го. Професор Бенедикт Дибовський - засновник зоологічного музею - у Львівському університеті довго шукав останки морської корови на острові Беренга. Потоваришував із алеутами - корінними мешканцями острова, лікував їх та проводив просвітницьку роботу. Повернувася з Камчатки з 60 ящиками різних експонатів, але без морської корови. 1904 року працівники зоомузею отримали велику посилку із острова Беринга. Всередині лежав розібраний на частини скелет тієї самої морської корови. Жителі острова прислали її на знак вдячності професору Дибовському.

Зараз ви читаєте новину «Скелети трьох вимерлих тварин, які можна побачити лише у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути