Ексклюзиви
пʼятниця, 22 червня 2018 06:51

Разом з Німеччиною війну захотіли розпочати ще 5 країн

Разом з Німеччиною війну захотіли розпочати ще 5 країн
Громадяни СРСР слухають оголошення про напад Німеччини 22 червня 1940-го Фото: ji-magazine.lviv.ua

Сьогодні в Україні проводять День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни. Згадують загиблих під час радянсько-німецької війни 1941-1945 років.

Саме 22 червня 1941 року о 3.15 год. на Східному фронті Другої світової розпочалися активні бойові дії. Німецька артилерія та авіація нанесли масовий удар по радянських військах. За кілька годин під бомбардування потрапили всі міста в західних областях СРСР та Київ, Одеса, Севастополь, Мінськ. Головна ціль - аеродроми, лінії комунікацій, залізничні вузли та склади з боєприпасами.

Через 45 хвилин після перших вибухів, міністр іноземних справ Німеччини Йоахім Ріббентроп вручив радянському послу в Берліні ноту про оголошення війни. Ще через півтори години німецький посол в Берліні зробив аналогічну заяву міністру закордонних справ В'ячеславу Молотову. Того ж дня війну СРСР оголосили Італія і Румунія, наступного - Словаччина, 25 червня - Фінляндія, а 27 червня - Угорщина.

Командування Червоної армії виявилося не готовими до оборони. Військо було мобілізоване до західних кордонів і чекало наказу перейти у наступ. Готувалися воювати на інших територіях. Гітлер випередив Сталіна на кілька тижнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всю правду про Другу світову війну показали на інтерактивних картках

Запеклі бої 22 червня зав'язалися на перемишльському укріп районі та біля міста Христинополя – зараз Червоноград на Львівщині. До вечора 22 червня вермахт прорвався на радянську територію на 35-50 км. Основний удар німецької армії був спрямований на "Сокальський кордон" - межу Львівської та Волинської областей.

Тоді нарком оборони Семен Тимошенко надіслав командувачам фронтів директиву про ліквідацію угрупувань противника і перехід у наступ на територію Польщі - для подальшого просування в Європу. Але зламати ситуацію не вдалося.

За тиждень німецькі війська подолали 100 км і дісталися Львова. Північне - подолали 300 км.

Хаос серед радянських військ призвів до катастрофи Південно-Західного фронту Червоної армії та окупації території України військами Третього Рейху і його союзниками до кінця 1941 року.

14 червня 1940 року Париж був окупований нацистами - через місяць після входження німецьких військ на територію Франції. За тиждень Франція підписала акт про припинення воєнних дій проти Німеччини. Вона втрачала контроль над 60% своєї території, флот, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська.

Перед тим 124 німецьким дивізіям протистояло 65 французьких. Становище Франції ускладнилось вступом у війну на боці Німеччини Італії та необхідністю відкриття фронту в Альпах. Але наступ, розпочатий італійською армією від Монблану до Середземного моря - провалився. Хоча італійська армія у 6 разів чисельно переважала французьку.

Зараз ви читаєте новину «Разом з Німеччиною війну захотіли розпочати ще 5 країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути