вівторок, 08 травня 2018 13:05

Всю правду про Другу світову війну показали на інтерактивних картках
35

Миколаївські підлітки шматують портрет Гітлера. Березень 1944 року
Фото: memory.gov.ua
Ілюстрація з американського журналу «Look»: «Наступна війна в Європі почнеться з України». 14 березня 1939 року
Керівництво Карпатської Січі виступає перед народом у День злуки. Хуст. 22 січня 1939 року
Карикатура на тему нацистських і радянських загарбань у Європі
Перетин Червоною армією радянсько-польського кордону. 17 вересня 1939 року

Український інститут національної пам'яті підготував набір карток "Україна в роки Другої світової війни (1939–1945)". Приурочили проект до Дня пам'яті й примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

"Кожна картка – це маленький плакат. На ній є світлина і текст. Він містить розповідь. Наприклад, про депортацію кримських татар ми використали світлину, де люди збирають бавовну в Середній Азії. Цю фотографію дбайливо зберігала родина депортованих. Внизу - уривок із книги Олександра Солженіцина "Архіпелаг Гулаг", що вражаюче описує депортацію татарів із Криму", - розповіла Gazeta.ua один із авторів проекту Олена Охрімчук.

Над кожною карткою працював редактор - історик Дмитро Вортман.

"Ми думали, що дати нове вчителям. Бо програму оновлюють, а підручники відстають. Останнім часом опублікували багато спогадів очевидців про Другу світову війну. Але бракує наочності, - зазначила Охрімчук. - В нас була ідея виготовляти плакати. Але шкіл в Україні - майже 13 тисяч. На плакати потрібно дуже велику суму. Цей варіант бюджет Інституту національної пам'яті не дозволяє. Тому вибрали компромісний варіант із картками".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили інтерактивну карту подій Української революції у Києві

Принцип підбору матеріалу – щоб були тільки документальні фото, достовірність ретельно перевіряли історики.

"Ми стикалися із тим, що фото про Другу світову війну містять елементи постановки. У доступі є багато постановочних фото, які транслюють радянські міфи про війну. Їх ми відкидали", - розповіла Олена Охрімчук .

Використали фотографії із архіву Служби безпеки України, кінофотофоноархіву імені Пшеничного, музею "Тюрма на Лонцького", інтернет-ресурсів, таких як "Історична правда", Life Magazine, Livejournal, Федерального архіву Німеччини. Автори проекту – Ганна Байкєніч, Олена Охрімчук, Максим Майоров. Листівки мають сучасну інтерактивну форму – доповнені QR кодами. Голос за кадром – журналіста, радіоведучого Василя Шандро.

8 травня у багатьох країнах світу відзначають День пам'яті і примирення на честь жертв Другої світової війни. В Україні свято запровадили 2015-го.

8 травня 1945 року стало днем ​​остаточної перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, коли Німеччина підписала акт про беззастережну капітуляцію.

Символом свята є червоний мак. Ця квітка - пам'ятний знак жертв військових і громадянських конфліктів, відображення кривавого сліду від пострілу. 2014-го червоний мак і слоган "Ніколи знову" стали використовувати в Україні під час святкування Дня перемоги у Другій світовій війні. До Дня пам'яті і примирення приурочені меморіальні заходи, церемонії покладання квітів, зустрічі з ветеранами. Акція "Перша хвилина миру" також проходить щорічно в містах України 8 травня о 23:01.

Зараз ви читаєте новину «Всю правду про Другу світову війну показали на інтерактивних картках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути