Ексклюзиви
вівторок, 14 липня 2020 15:21

Розгадали таємницю походження римського скла

Розгадали таємницю походження римського скла
Рідкісний елемент розкрив таємницю римського прозорого скла Фото: thehistoryblog.com

Учені розгадали таємницю походження прозорого римського скла за допомогою хімічного елемента гафнія. Давні автори зазначали, що скло виготовляли в Єгипті, однак твердження вважалося неоднозначним, бо випалювальні печі знаходили лише у Леванті.

301 року римський імператор Діоклетіан видав едикт про максимальні ціни. Він мав врятувати імперію після десятиліть девальвації за часів великої кризи. Встановлював максимальну заробітну плату та максимальні ціни на понад 1,2 тис. товарів, пише The History Blog.

У списку були й різні типи скла. Кришталево-прозоре називалося Олександрійським і коштувало 24 денарії, чашки і посудини з нього - 30. Ті ж самі предмети з юдейського скла коштували по 20 денаріїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сховали за тридев'ять земель – викопали унікальний скарб римських прикрас

Різні черепки піддали ізотопному аналізу на стронцій, неодим і гафній та виявили ізотопні сигнатури гафнія у склі, зробленому з єгипетського піску, та у склі з Левантійського узбережжя.

Аналіз показав, що ізотопи гафнія у них відрізняються, а римське прозоре скло за своїм складом тотожне єгипетському. Це і підтвердило походження.

У липні 2019 року відпочивальник, який плавав на каяку неподалік міста Рамстіга в Англії, знайшов рідкісне римське скло синього кольору. Також йому до рук потрапили залишки давньоримської кераміки. Ймовірно, предмети випали з римського корабля, що зазнав аварії недалеко від узбережжя графства Кент.

Зараз ви читаєте новину «Розгадали таємницю походження римського скла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути