четвер, 18 липня 2019 17:58

Чоловік знайшов на узбережжі незвичайну посудину

Автор: vokrugsveta.ua
  Кольорова скляна посудина та залишки римської кераміки, які виявив чоловік на південно-західному узбережжі Великої Британії
Кольорова скляна посудина та залишки римської кераміки, які виявив чоловік на південно-західному узбережжі Великої Британії

Відпочивальник, який плавав на каяку неподалік міста Рамстіга в Англії знайшов рідкісне римське скло синього кольору. Також йому до рук потрапили залишки давньоримської кераміки.

Експерти комісії з історичних будівель і пам'яток Англії кажуть, що подібної знахідки у Великій Британії ще не було, пише Вокруг Света.

Виявив знахідки чоловік випадково. Рівень води був низьким, а вода - прозорою, так що він зміг протягнути руку вниз і витягнути гарну кобальтово-синю скляну посудину. Ймовірно предмети потрапили в море з римського корабля, що зазнав аварії недалеко від узбережжя графства Кент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали курган древніх жерців

За іншою версією артефакти перебували на суходолі, на ділянці, яка тепер покрита водою внаслідок берегової ерозії. Відкриття особливо цікаво тим, що саме в цьому районі в I ст. до н.е. розпочалося римське вторгнення у Британію.

Залишки римського торгівельного судна після кораблетрощі виявили дайвери на узбережжі міста Протараса на Кіпрі. Це перша знахідка давньоримського корабля, знайдена у прибережних водах острова.

Курортне місто Протарас славиться дайвінгом і вважається одним із кращих місць для дайвінгу в східному Середземномор'ї. Затонулий корабель виявили професійні дайвери - добровольці з Лабораторії морських археологічних досліджень Кіпрського університету. Вони повідомили Департамент старожитностей. Той швидко зібрав кошти для археологічного вивчення місця.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік знайшов на узбережжі незвичайну посудину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути