понеділок, 01 липня 2019 15:27

На дні моря знайшли давньоримський корабель

Автор: thehistoryblog.com
  Вантаж амфор з давньоримського судна на дні біля узбережжя Кіпру
Вантаж амфор з давньоримського судна на дні біля узбережжя Кіпру

Залишки римського торгівельного судна після кораблетрощі виявили дайвери на узбережжі міста Протараса на Кіпрі. Це перша знахідка давньоримського корабля, знайдена у прибережних водах острова.

Курортне місто Протарас славиться дайвінгом і вважається одним із кращих місць для дайвінгу в східному Середземномор'ї. Затонулий корабель виявили професійні дайвери - добровольці з Лабораторії морських археологічних досліджень Кіпрського університету. Вони повідомили Департамент старожитностей. Той швидко зібрав кошти для археологічного вивчення місця, повідомляє The History Blog.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїльські дайвери знайшли корабель зі скарбами

Дослідники встановили, що римське торгове судно перевозило великий вантаж амфор із Сирії та Кілікії. Непорушене поле амфор і залишки корабля проливають нове світло на історію морської торгівлі між Кіпром та іншими середземноморськими провінціями епохи Давнього Риму.

Остання королева Кіпру Катерина Корнаро 14 березня 1489-го зреклася свого королівства на користь Венеції. Держава хрестоносців, створена під час Третього Хрестового походу, припинила своє існування.

Найвищого розквіту Королівство Кіпр досягло у XIV ст. 1468-го король Жак II де Лузіньян заочно одружився із 14-літньою Катериною Корнаро, донькою знатного венеціанського патриція. Венеціанська республіка отримала торговельні преференції та право володіння островом після смерті Катерини і Жака та відсутності у них спільних дітей. Це зміцнило позиції республіки на Кіпрі, на який також претендували Генуя й Османська імперія.

Зараз ви читаєте новину «На дні моря знайшли давньоримський корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути