Ексклюзиви
четвер, 14 березня 2019 08:20

Королеву змусили зректися престолу

Королеву змусили зректися престолу
Остання королева Кіпру Катерина Корнаро. Фото: artchive.ru

Остання королева Кіпру Катерина Корнаро 14 березня 1489-го зреклася свого королівства на користь Венеції. Держава хрестоносців, створена під час Третього Хрестового походу - припинила своє існування.

Найвищого розквіту Королівство Кіпр досягло у XIV столітті. 1468 року король Жак II де Лузіньян заочно одружився із 14-літньою Катериною Корнаро, дочкою знатного венеціанського патриція. Венеціанська республіка отримала торговельні преференції і право володіння островом після смерті Катерини і Жака та відсутності у них спільних дітей. Це зміцнило позиції республіки на Кіпрі, на який також претендували Генуя і Османська імперія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди закидали правителя камінням

У листопаді 1472 року Катерина Корнаро прибула до Фамагусти, де відбулось весілля і її коронація як королеви Кіпру. 6 липня 1473 року, за чотири дні до народженння сина, 34-літній Жак II Бастард несподівано помер. Катерина Корнаро народила сина і формально правила Кіпром спочатку як регент при малолітньому Жаку III. А коли той помер немовлям - як королева під постійним захистом Венеціанської республіки.

Потім Венеція домоглася від Катерини зречення престолу Кіпру. 14 травня 1489 року одягнута у все чорне вона прибула до Венеції. Наступного дня корону Кіпру передали Венеції. Катерина оселилася в Азоло, де і жила до своєї смерті 1510 року.

Іспанські конкістадори на чолі з Фернандо Кортесом причалили 13 березня 1519 року на узбережжя Мексики. Цю дату вважають початком занепаду Ацтекської імперії.

Зараз ви читаєте новину «Королеву змусили зректися престолу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути