середа, 26 січня 2022 21:25

"Путін з дитинства у петербурзьких підворіттях виніс — бити треба першим. І тікати" - історик

"Путін з дитинства у петербурзьких підворіттях виніс — бити треба першим. І тікати" - історик
Іван Патриляк: "Нація – це спільний погляд на минуле, майбутнє і теперішнє. Отже від історії нікуди не подінешся. Вона – найсуворіша вчителька, дуже карає". Фото: Тарас Подолян

Росія застосовує проти нас тактику гібридної війни, як у 1917-1920 роках проти Фінляндії, Польщі, країн Балтії. Політики слабко знають історію, через що повторюють помилки минулого.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповідає історик Іван Патриляк.

"Нація – це спільний погляд на минуле, майбутнє і теперішнє. Отже від історії нікуди не подінешся. Чи вчаться українці на своїй історії? Десь – так, десь – ні, – каже він. – Вона – найсуворіша вчителька, дуже карає".

Політичні лідери часто абсолютизують історію і вважають, що події мають розвиватися точнісінько, як раніше. Але цього не буде, наголошує історик.

"Кажуть, що генерали завжди готуються до минулої війни. Росія застосовує проти нас тактику гібридної війни, так само як у 1917-1920 роках проти Фінляндії, Польщі, країн Балтії. Але жодна з цих картинок не відтворює нашої. Маємо знати той досвід, але це не означає, що не виникнуть нові загрози. Історія потрібна, щоб не повторювати відвертих помилок. Як кажуть американці: "Якщо ти мене обдурив – ганьба тобі. Якщо ти мене обдурив вдруге – ганьба мені". Якщо вдруге робиш історичну помилку — біда. Наш істеблішмент дуже драглистий, часто змінюється і слабко орієнтується в минувшині".

Не завжди конфлікт можна вирішити домовленостями. Для цього потрібне бажання обох сторін. Але складно порозумітися з тим, хто не визнає твоє існування, вважає історик.

"Для Путіна ми — порожнє місце, вигадка, фантом. Угодовська позиція Зеленського продиктована його характером або вихованням. Можливо, в дитинстві йому казали: "Володю, не треба все вирішувати кулаками. Інтелігентні люди домовляються". Путін зі свого дитинства у петербурзьких підворіттях виніс інші речі — бити треба першим. І тікати. Це інша психологія. Говорити з Путіним має не Зеленський, а прокурор у Гаазі. Теперішні перемовини в Женеві, Брюсселі та Відні показали, що російська дипломатія недоговороздатна. Висунула ультиматум – її послали. Це навіть не переговори".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відбудеться презентація серіалу "10 днів незалежності України"

За словами Патриляка, еліта є віддзеркаленням суспільства. Вони розвиваються в однаковому темпі.

"Розумні люди є, але вони в абсолютній меншості. Має бути критична маса таких, щоб ми могли говорити про зміну еліт. Поки суспільство купується на обіцянки – цього не буде. Більшовизм 1917 року – яскравий популізм, дуже успішний в Україні. Це ж прекрасно – фабрики робітникам, земля селянам, мир солдатам, протези людям з інвалідністю. Всі щасливі. В 2019-му кандидати обіцяли вдвічі знизити вартість комунальних послуг. Як у таке можна повірити? Це все одно що обіцяти завтра рівень життя в як у Нідерландах. Людина розумна в такі речі не повірить. Швидко нічого не відбувається. Щоб стати Нідерландами – треба працювати сто років. Якщо це робити як ми і красти – залишимось ким є. Основний закон життя – причинно-наслідковий: посіємо будяк – він і виросте, а не персик", – підсумовує історик.

Повне інтерв'ю з Іваном Патриляком читайте в журналі "Країна"

Підписатися на журнал можна ТУТ

24 серпня 2021 року стартував документальний відеопроєкт "10 днів незалежності". Його автори обрали 10 важливих дат, пов'язаних із творенням держави.

"Для колись поневоленого народу День Незалежності країни – головне державне свято. Для більшості українців таким є 24 серпня. Хоча це не перший і не єдиний у нашій історії день, який може претендувати на цю почесну назву", – написав у Facebook автор проєкту історик Володимир В'ятрович.

Проєкт розповість про дні, за якими стоїть ціла епоха боротьби за свободу. Першу серію присвятили Четвертому універсалу УЦР.

Зараз ви читаєте новину «"Путін з дитинства у петербурзьких підворіттях виніс — бити треба першим. І тікати" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути