понеділок, 14 жовтня 2013 09:47

Про Свято Покрови розповідають легенди

Автор: Фото: rodoslav.ucoz.ua
 

Сьогодні, 14 жовтня, православні та греко-католики відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.

З цим Днем пов'язано кілька легенд, які й лягли в основу святкування.

910 року під час війни з сарацинами Візантійській імперії та її столиці Константинополю загрожувал небезпека.

Того року на 14 жовтня випала неділя. Під час всеношної, коли головний храм міста був переповнений тими, що моляться, святий "Андрій, Христа ради юродивий", о четвертій годині ночі, піднявши очі до неба, побачив що йде по повітрю Пресвята Богородиця, осяяна небесним світлом й оточена ангелами і сонмом святих. Богородицю супроводжували Іоанн Хреститель та Іоанн Богослов.

Димитрій Ростовський повідомляє такі подробиці про чудесне явлення:

"Коли св. Андрій з Єпіфанієм споглядали це чудове бачення, Богоматір молилася довгий час, обливаючи сльозами Свою Боговиднеє й Пречистеє обличчя. Закінчивши тут молитву, підійшла до престолу, молилася й тут за стоявший нарід. Після закінчення молитви, зняла з Себе сяюче на зразок блискавки — велике й страшне покривало, яке носила на Пречистім чолі Своїм, й, тримаючи його з великою урочистістю Своїми Пречистими руками, розпростерла над усім стоявшим народом. Здивовані ці мужі досить довгий час дивилися на це розпростерте над народом покривало, та сяючу на зразок блискавки "славу Господню". Й доки була там Пресвята Богородиця, видно було покривало; а коли відійшла Вона, зробилося й воно невидиме. Але взявши його з собою, Вона залишила благодать бувшим там".

Таким чином Богородиця своєю покровою захистила місто від мусульман.

За іншою легендою, місту загрожували зовсім не мусульмани, а військо русів на чолі з Аскольдом.  Мешканці столиці у щирій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І вона з'явилася перед людьми та вкрила їх своїм омофором (покровою). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Вражені русичі на чолі з князем прийняли християнство.

В Україні Покрова Пресвятої Богородиці є одним з найшанованіших свят, з ним пов'язано безліч вірувань та обрядів. До початку жовтня завершується сільськогосподарський цикл - усі найважливіші сільські роботи на землі, в тому числі сівба озимих.

Також до 14 жовтня завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої. Зібраний урожай та більш-менш вільний час дають можливість для проведення весіль. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. Звідси беруть свій початок весільні осінні тижні, де покрова нареченої (а сьогодні фата) відігравала ключову роль.

Свято Покрови є офіційним днем створення Української повстанської армії.

Крім  того, з 1999 року на свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва.

Зараз ви читаєте новину «Про Свято Покрови розповідають легенди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути