вівторок, 01 жовтня 2013 14:58

Тарганів і блощиць везуть у чоботі на роздоріжжя

Тарганів і блощиць везуть у чоботі на роздоріжжя
Фото: ja-marjana-mama.livejournal.com

На Воздвиження, яке святкують 27 вересня, можна вивести з хати мух, тарганів й інших шкідників.

— От як шото там заведеться в хаті, шось таке — жаби, прусаки, блошиці, то кажуть, шо треба брати постола, — розповідала 2003-го Ганна Ходаківська, 1927 року народження, із села Биків Брусилівського району на Житомирщині. — Да його заправляли того постола і вєшали туди ту жабу чи шо, держали, шоб вона не вилізла. І везуть десь аж на роздорожже — де двє дороги розходяться. Це везуть цим постолом. Одне везе, а друге плаче — голосить, як за покуойніком: "Куди ж ти єдеш? А куди ж ти йдеш, від мене одходиш? Куди ж ти від мене вибіраєшся?".

Це колись завелись у мене в хаті блощиці. Стульки було, шо не мона нічого зробіть. Я тоді те сказала матери. А постолов же хватало — в постолях ходили тульки. Ще й волока така довга. Наловила тих блошиц, загорнула в хусточку і в постуол. То мене мати запрягла, я тягла постола за волоки. А мати йшла за мною да плакала. Привезли, да мати взяла, повернулась, через голову кинула постол да й пошли тодіє додому. І допоки додому прийшлі, де вани й подієлісь.

Очистити хату від комах і шкідників можна було й новим віником. Його напередодні свята не торгуючись купували на базарі. Уранці на Воздвиження, до того, як задзвонять у церкві, заміжня хазяйка вимітала всі кутки і казала: "Ану всі пішли геть з моєї хати!". Віник і сміття, зберігаючи мовчанку, викидали на перехресті доріг.

Зараз ви читаєте новину «Тарганів і блощиць везуть у чоботі на роздоріжжя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути