Ексклюзиви
четвер, 04 липня 2019 21:22

Прийшли з Європи: розгадали таємницю біблійного народу

Прийшли з Європи: розгадали таємницю біблійного народу
У філістимлян знайшли європейські гени Фото: zen.yandex.ru

У 2016 році археологи знайшли стародавнє кладовище біблійних народів моря - філістимлян у місті Ашкелоні на теренах сучасного Ізраїлю. Розкопані рештки 160 осіб відправили на генетичну експертизу. Згадки про філістимлян присутні в асирійських глиняних табличках та на єгипетських папірусах. Згадує їх і Старий Заповіт, зокрема історія про Давида і Голіафа.

Міжнародна група дослідників прийшла до висновку, що стародавні філістимляни, які заселили Близький Схід у XII ст. до н.е. були нащадками древніх європейців.

З зубів та внутрішніх кісток вуха 10 осіб вченим вдалося виділити ДНК. Дослідники порівнювали їх з геномами більше 600-та європейців, жителів Північної Африки і Близького Сходу. Аналізи ДНК показали, що філістимляни були нащадками жителів Греції, Сардинії або Іберії - території сучасної Іспанії, повідомляє Фокус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали давню сторожову вежу

Ймовірно, їх предки приплили через Середземне море на Близький Схід в епоху бронзового (II - I тис. до н.е.) або раннього залізного віку (I тис. до н.е.). Європейський генетичний слід повністю розчинився у східному генофонді усього за 2 століття.

"Це сталося тому, що умови Східного Середземномор'я, в цілому, досить проблематичні для збереження ДНК. Воно деградує, і коли умови навколишнього середовища теплі і вологі, воно деградує швидше", - зазначив дослідник Майкл Фельдман.

Американські та ізраїльські археологи виявили поруч з містом Ашкелон на півдні Ізраїлю кладовище філістимлян.

Під час розкопок знайшли численні людські останки і артефакти XI-VIII ст. до н. е. Кладовище виявили ще 2013-го, проте про результати проведених робіт публічно повідомили тільки зараз. Дослідники розкопали рештки 160 осіб, переважно дорослих людей і кілька поховань маленьких дітей.

Зараз ви читаєте новину «Прийшли з Європи: розгадали таємницю біблійного народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути