Ексклюзиви
четвер, 29 березня 2018 10:16

Президент США прийняв українця Юрія Лисянського

Президент США прийняв українця Юрія Лисянського
Юрія Лисянського приймав перший президент США. Фото: "ПравдаТУТ"

Українського мореплавця Юрія Лисянського прийняв перший президент США Джордж Вашингтон 29 березня 1795 року у Філадельфії.

"Президент так ласкаво обійшовся зі мною, що я до кінця життя свого мушу залишатись йому вдячним й завжди казати, що не було ще в світі видатнішого за нього мужа. Простота його життя й доброзичливість у поводженні такі, що за одну мить захоплюють і дивують почуття", - записав Лисянський у щоденнику.

Мореплавець народився 2 серпня 1773 року у родині ніжинського протоієрея, родом з містечка Лисянки. Ніжин тоді був торговельною столицею Лівобережної України, славився своїми ярмарками.

Батько Юрія походив зі старого козацького роду. 1783-го одержав дворянську грамоту. Завдяки цьому відправив у Петербург до Морського кадетського корпусу двох синів: старшого Ананія та молодшого Юрія.

1786 року почалася війна зі Швецією і гардемаринів достроково відправили на флот. 13-річний Юрій Лисянський був призначений на 32-гарматний фрегат "Подражислав". З товаришем по навчанню, німцем за походженням Адамом Крузенштерном, отримав бойове хрещення у морській битві при острові Готланд та ще кількох боях.

У 16 років Юрій одержав звання мічмана, а у 20 - лейтенанта, і у числі 16 найкращих офіцерів був направлений для проходження морської практики до англійського флоту. Брав участь у боях проти революційної Франції, де відзначився і був контужений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Мазепа давав гроші в борг європейським монархам

Воював з піратами у водах Північної Америки, подорожував по США, спілкувався з президентом Джорджем Вашингтоном, побував у Вест-Індії, супроводжував англійські каравани біля берегів Південної Африки та Індії, де відвідав Мадрас і Бомбей.

Збирався у плавання до Австралії, та 1797-го його відкликали до Росії, де одержав чин капітан-лейтенанта і командування фрегатом. 1802-го за участь у 16 морських кампаніях та 2 великих битвах був нагороджений Георгіївським хрестом IV ступеня.

Помер Юрій Лисянський 26 лютого 1837 року у Петербурзі, його поховали на цвинтарі Олександро-Невської лаври.

Ім'я Юрія Федоровича Лисянського носить острів на Гавайях, півострів на Алясці, протока, річка, гора на Сахаліні. У місті Ніжині встановили пам'ятник Юрію Лисянському та є вулиця його імені.

22 березня 1654-го до Москви прибуло посольство гетьмана Богдана Хмельницького для визначення статусу запорізьких козаків у складі Росії. Козацька делегація привезла до Москви грамоту Хмельницького до царя та проект договору, який містив 23 пункти.

Зараз ви читаєте новину «Президент США прийняв українця Юрія Лисянського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути