Ексклюзиви
середа, 20 травня 2020 11:00

Правозахиснику дали вищу міру покарання

Правозахиснику дали вищу міру покарання
Засновник УРСС Левко Лук'яненко (зліва) разом із членом організації Іваном Кандибою Фото: museum.khpg.org

Правозахисника 32-річного Левка Лук'яненка засудили до смертної кари 20 травня 1961-го. Вирок виніс Львівський обласний суд.

Кримінальну справу проти дисидента порушили на початку року в місцевому управлінні КДБ, за доносом провокатора. Той розповів, що Лук'яненко разом із соратниками створив підпільну партійну організацію. Тоді ж була викрита "Українська робітничо-селянська спілка" та встановлена одна з її перших програм.

Члени спілки, яких було десь 10 чоловік, прагнули проводити ненасильницьку боротьбу за громадські, національні, економічні права українців, а після боротися за самостійність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпустили правозахисну організацію, що боролася з владою

Уже вночі, 21 січня, Лук'яненка та решту членів організації арештували. На допитах отримав звинувачення у антирадянській агітації і пропаганді, а також у сепаратизмі. У відповідь послався на ст. 17 Конституції СРСР, що проголошувала право вільного виходу союзних республік зі складу СРСР. Але це лише викликало посміх у слідчих.

На суді, що розпочався у травні того ж року над більшістю членів організації, був звинувачений в тому, що "з 1957-го виношував ідею відриву УРСР від СРСР, підривав авторитет КПРС, зводив наклепи на теорію марксизму-ленінізму". Як засновник і головний теоретик організації отримав смертний вирок. Решта отримали 15-10 років. Лише за 72 доби вирок змінили на 15 років ув'язнення. Кару відбував у Мордовській АРСР.

2018 року Галузевий державний архів Служби безпеки України показав матеріали зі справи арештованого Левка Лук'яненка.

Зараз ви читаєте новину «Правозахиснику дали вищу міру покарання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути