Ексклюзиви
субота, 17 лютого 2018 19:25

Пояснили, в чому різниця між Колодієм і Масляною

Пояснили, в чому різниця між Колодієм і Масляною
На "колодки" готували вареники Фото: edinstvennaya.ua

Масляна в Україні відзначається як свято Колодій. Одне є запозиченим і нав'язаним у радянські часи, а інше невід'ємним українським святом.

Колодій – це обряд українських Масниць. Саме Колодій, "колодки" називали дні перед великим постом в селах, в тому числі в східних областях України. На Західній Україні популярною назвою є "пущення", "запусти".

Час святкування Масляної і Масниць, "колодки", "пущення", "запустів" припадає на той самий час - на останній тиждень перед Великим постом. Але вони мають зовсім різні значення. Масниця — символізує прихід весни, відродження життєвих сил, як людини, так і усієї природи. Також це час примирення, злагоди та добра. У той же час Масляна — це народні гуляння, які влаштовуються заради того, аби добряче наїстись перед довготривалим постом і помірятись силою.

Іще є кулінарні особливості. Традиційні страви у цей тиждень під час двох свят зовсім різні. На Масляну готують млинці з різними начинками, а на Масницю або Колодій — вареники з сиром та вершковим маслом, а також найрізноманітніші страви з молочних продуктів.

Оскільки це свято всепрощення та примирення, люди у цей час не бились, а навпаки намагались вирішити всі конфлікти, вибачитись та вибачити аби зустріти весну у злагоді і мирі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні святкують Меланки: головні традиції і обряди

Етнографи, які займаються дослідженням українських традицій, наголошують, що історично Колодій – давніший обряд, ніж обряди Масляної, бо зберігся від Трипільсих часів. Мовляв, традиція випікання млинців більшою мірою впровадилися у нас саме в радянський час. На всьому терені Радянського Союзу впроваджували одні і ті самі свята, щоб традиції етносів, які входили до складу імперії, відходили на периферію і їх не згадували. Адже є нормальна біологічна потреба: душа бажає свята, пише сайт "Всвіті". Ймовірно, тоді ж у радянський час із приходом масової культури з'явилася традиція розповідати на Масляну численні анекдоти про тещу.

Сьогодні ж від радянського свята в Україні залишилась лише традиція готувати млинці у цей тиждень. Тож можливо саме час задуматись про відродження власного свята Колодій, яке існувало в Україні ще з часів Трипільської культури. Воно дещо змінилось під час впровадження християнства у часи Київської Русі. Як і всі народні свята та звичаї, воно набуло християнського релігійного змісту, але традиції святкування у більшості залишились незмінними. Так тривало аж до радянських часів. Тоді свято не просто видозмінилось, а повністю замінилось іншим, яке не має нічого спільного з українською культурою та традиціями, не зважаючи на маленькі спільні ознаки з Масницею.

12 лютого розпочався тиждень Масниць. Свято сягає корінням у язичництво. Пращури у ці дні прощалися з зимою та зустрічали весну. Тиждень завершиться 18 лютого. На свята прийнято всі сім днів гуляти, співати пісні, готувати млинці і ходити в гості.

Під час гулянь влаштовують змагання та конкурси. Вони часто символізують прихід весни та прощання з зимою.

У давнину чоловіки робили зі снігу гірку та поливали її водою. Із цієї гірки скочувались на санчатах, мішках, коритах та віниках. Майстрували з дощок мішені та кидали в них сніжки на влучність. Переможці отримували млинці, пиріжки, вареники та цукерки.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, в чому різниця між Колодієм і Масляною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути