понеділок, 21 січня 2019 08:21

Повідомили, коли впаде Пізанська вежа

Повідомили, коли впаде Пізанська вежа
Пізанська вежа. Фото: http://www.ukr.life

Італійські вчені зробили прогноз щодо стійкості Пізанської вежі 21 січня 1952 року. Заявили, що вона впаде 2151-го. Тоді ж влада почала працювати над проектом реставрації національної пам'ятки.

Будівництво дзвіниці кафедрального собору на площі Чудес розпочалось 9 серпня 1173 року. На той час Піза була одним з найбагатших міст Європи. Архітектор Бонанно Пізано звів перший поверх заввишки 11 метрів і помітив, що дзвіниця відхилилася від вертикалі на чотири сантиметри. Тонкий фундамент залили на м'якому ґрунті над старим руслом ріки. Будівельні роботи призупинили на 95 років.

1278-го після зведення 7-го поверху, будівництво знову зупинили. Відхилення від вертикалі було більше метра. Через 100 роуів всі будівельні роботи були завершені. Пізанська вежа була оголошена архітектурним шедевром. Місто почало заробляти на приїжджих. Але вежа продовжувала нахилятися. 1934 року диктатор Беніто Муссоліні вирішив, що падаюча Пізанська вежа - невдалий символ Італії. Архітектори спробували вирівняти башту. Це не врятувало ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останнього імператора інків стратив іспанець

На конкурс із збереження Пізанської вежі надіслали з усього світу тисячі пропозицій. Схвалили спільний проект італійських архітекторів. Вони запропонували зміцнити конструкцію зсередини за допомогою тросів, противаг і заливання додаткових бетонних опор. На реалізацію проекту виділили $30 млн.

Робота велася ночами, щоб вдень туристи могли милуватися Пізанської вежею. Гроші від продажу квитків повністю йшли на оплату реконструкції. Крен вежі зменшили на півградуса. Зараз відхилення у верхній точці становить 4,5 м.

Іспанський конкістадор Франсиско Пісарро 18 січня 1535 року заснував місто Ліма у Перу. Першими жителями Перу були кочові мисливці-збирачі, що мешкали в печерах прибережних районів.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили, коли впаде Пізанська вежа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути