Ексклюзиви
пʼятниця, 18 січня 2019 08:20

Останнього імператора інків стратив іспанець

Останнього імператора інків стратив іспанець
Місто інків Мачу Пікчу. Фото: Machu Picchu

Іспанський конкістадор Франсиско Пісарро 18 січня 1535 року заснував місто Ліма у Перу.

Першими жителями Перу були кочові мисливці-збирачі, що мешкали в печерах прибережних районів. Між 1526 і 1528 роками іспанський конкістадор Франсиско Пісарро досліджував узбережжя Перу. Його приваблювало багатство краю. Він повернувся до Іспанії, щоб отримати економічну підтримку і людей для подальшого вивчення країни. І він повернувся в Кахамарку на півночі Перу, де полонив і стратив інкського імператора Атауальпу.

Інки — правлячий рід народу кечуа, що мешкав на території сучасного Перу і створив велику централізовану імперію зі столицею у місті Куско в Андах. Імперія інків існувала досить короткий час — з 1438 року до 1533.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гучніше за Трою: знайшли скарби вимерлих племен

Ставши губернатором Перу, Пісарро заснував багато поселень, в тому числі і місто Ліма. 26 червня 1541 року Пісарро приймав у своєму палаці в Лімі гостей, коли в будинок увірвалося 20 осіб з мечами, списами, кинджалами і мушкетами. Пісарро, захищався в спальні мечем і кинджалом, але незабаром він впав замертво від безлічі завданих ран. Франсиско Пісарро поховали у дворі кафедрального собору в Лімі.

У 1991 році ЮНЕСКО оголосило Ліму надбанням культурної спадщини людства, бо місто зберегло свою архітектуру колоніального періоду. Сьогодні Ліма є промисловим і фінансовим центром Перу, тут засновано більшість національних компаній держави.

У руїнах поселення Монте-Албан в Мексиці 9 січня 1932 року знайшли скарб. Він належав народності сапотеки і схований у XIII столітті. Монте-Альбан - відомий археологічний заповідник в південній частині Мексики.

Зараз ви читаєте новину «Останнього імператора інків стратив іспанець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути