четвер, 21 листопада 2019 10:48

Поневолені Москвою об'єдналися у блок

Поневолені Москвою об'єдналися у блок
Ярослав Стецько відкрив плакету в Англії до 40-річчя існування АБН. Закликала до звільнення поневолених націй Фото: wikimedia

Конференція поневолених народів Східної Європи і Азії розпочала свою роботу 21 листопада 1943-го у селищі Будераж - тепер Рівненської області. На ній створили Антибільшовицький блок народів - АБН.

Ініціатором виступила ОУН (б). Охорону учасників конференції здійснювали загони УПА. До АБН увійшли політичні організації народів, що перебували під владою та впливом СРСР.

Активно діяти в період Другої світової війни блок не міг. Видали лише резолюцію, в якій проголосили спільну боротьбу проти двух імперій - III Рейху та СРСР. За рік після офіційного завершення війни блок реорганізували в Західній Німеччині, а вже в 1948-му лідером обрали активного діяча ОУН та емігранта Ярослава Стецька. До президії увійшли словак, білорус та литовець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архімандрит УГКЦ загинув у московській тюрмі

Організація влаштовувала антибільшовицькі демонстрації, організовувала прес-конференції на яких знайомила іноземців із реальним становищем поневолених в СРСР, надсилала меморандуми до видних політичних діячів. Мала власне періодичне видання "АБН Кореспонденс", що виходило 3-ма мовами.

Активну участь в організації брали майже усі слов'янські народи, а також вірмени, грузини, представники прибалтійських країн, туркмени та угорці. Пізніше, долучились навіть представники В'єтнаму та Куби. Поляки від участі відмовились. У 1967 АБН став співзасновником Всесвітньої антикомуністичної ліги, яка відстоювала право всіх народів СРСР та його "політичних заручників" на незалежність.

АБН саморозпустився у 1996-му, так як було визнано, що основні завдання виконано.

Головний командир УПА Роман Шухевич наказав розформатувати бойові загони і штаби УПА 3 вересня 1949-го. Відтоді повстанці перейшли до збройної боротьби в антикомуністичному підпіллі.

За місяць Шухевич зініціював "Звернення воюючої України до всієї української еміграції". Закликав її всіма силами підтримати революційно-визвольний рух в Україні. Але спроби зазнали невдачі.

Зараз ви читаєте новину «Поневолені Москвою об'єдналися у блок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути