вівторок, 03 вересня 2019 10:20

Вояки звернулися до українців за кордоном

Вояки звернулися до українців за кордоном
Вояки УПА перейшли до антикомуністичного підпілля у 1949-му Фото: politforums.net

Головний командир УПА Роман Шухевич наказав розформатувати бойові загони і штаби УПА 3 вересня 1949-го. Відтоді повстанці перейшли до збройної боротьби в антикомуністичному підпіллі.

За місяць Шухевич зініціював "Звернення воюючої України до всієї української еміграції". Закликав її всіма силами підтримати революційно-визвольний рух в Україні.

"Вже минуло 4 роки, як закінчилась в Європі війна. Але не закінчилась вона в Україні. Тут кипить жорстока боротьба, не втихають стріли, не згасають пожежі. На фабриках і заводах, у школах та установах, у лісах і горах, у далекому Сибіру і Казахстані стоїть український народ на визвольних барикадах. Стоїть скривавлений, але нескорений. Сповнений ненависті до неволі й рабства", - писали діячі у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пластун, спортсмен, музикант: видали книжку про невідомого Романа Шухевича

Емігрантів сприйняли як бойовиків визвольної справи, які відкриють фронт в Європі та Америці. Вони мали довести світові, що всі поневолені народи завзято й мужньо борються проти СРСР. І що його знищення - це необхідність.

Але спроби зазнали невдачі. Звернення вказувало на катастрофічну нестачу сил у самій Україні. Роман Шухевич загинув у бою з підрозділами МДБ СРСР 5 березня 1950-го. Окремі групи повстанців чинили опір до 1960-го.

III Надзвичайний великий збір ОУН відбувся 21 серпня 1943-го. Оскільки провідник організації Степан Бандера перебував у німецькому концтаборі, головою обрали Романа Шухевича. На з'їзді затвердили план щодо організації повстанських збройних формувань. Найважливішим завданням оголосили боротьбу проти "двох окупантів-імперіалістів" - СРСР і III Рейху. Новому лідеру вдалося подолати суперечності щодо активізації дій УПА на більшовицькому фронті.

Зараз ви читаєте новину «Вояки звернулися до українців за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути