понеділок, 14 травня 2018 19:44

Поляки заснували концтабір для українців на місці філіалу Аушвіца

Поляки заснували концтабір для українців на місці філіалу Аушвіца
До концтабору у Явожно виселили 2 781 українця. Фото: parnikoza

14 травня 1947 року у Польщі почався військовий суд оперативної групи "Вісла". Він тривав до 15 вересня і засудив 315 цивільних осіб, звинувачених у приналежності до УПА й ОУН.

173 особи засудили до смертної кари, 58 - до довічного ув'язнення, 40 – на 15 років ув'язнення, 39 – на термін до 15 років ув'язнення. 5 осіб виправдали, повідомляє музей "Територія терору".

Запідозрених у співпраці з ОУН та УПА засилали до концентраційного табору у Явожно, створеного після війни на місці однієї з філій нацистського табору смерті Аушвіц. У ньому утримували найнебезпечніших злочинців. До табору запроторили 3873 особи, з них - 2781 українець. За 1947–1949 роки внаслідок важкої праці, голоду, хвороб, тортур з боку табірної охорони та функціонерів МДБ Польщі в концтаборі Явожно померли понад 160 в'язнів-українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громада просить парламент Польщі засудити операцію "Вісла"

Польська влада жорстоко карала тих, хто намагався повернутися на батьківщину. Їм забороняли залишати місця проживання без згоди адміністрації. Польські порядки копіювали режим сталінських таборів для спецпоселенців.

28 квітня 1947 року почалась операція із виселення українців на північ Польщі. Вона отримала кодову назву "Вісла". Передумовою до операції стала діяльність УПА на Закерзонні - українських етнічних землях, що після Другої світової відійшли до Польщі. Це - Лемківщина, Надсяння, Підляшшя і Холмщина. Формальним приводом для виселення стало вбивство заступника польського міністра закордонних справ Кароля Сверчевського.

Зараз ви читаєте новину «Поляки заснували концтабір для українців на місці філіалу Аушвіца». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути