понеділок, 24 квітня 2017 17:04

Громада просить парламент Польщі засудити операцію "Вісла"

Громада просить парламент Польщі засудити операцію "Вісла"
Пам'ятний знак жертвам операції "Вісла" у Низьких Бескидах. Фото: Вікіпедія

Науковці та громадські діячі звернулися до Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща. Просять засудити акцію "Вісла" як злочин польського комуністичного режиму.

Звернення ухвалили під час круглого столу "Акція "Вісла" – злочин польського комуністичного режиму". Він відбувся у Києві 20 квітня.

Антиукраїнські організації та представники окремих польських політичних сил намагаються виправдати примусову депортацію українців. Пов'язують її з польсько-українським конфліктом у роки Другої світової війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не треба було писати про Волинь: Польща не дасть ні копійки на український сайт

"Ми, учасники круглого столу, закликаємо Верховну Раду України та Сейм Республіки Польща засудити акцію "Вісла" як злочин, вчинений польським комуністичним режимом проти власних громадян – українців за національністю. Україна та Польща - країни, які зазнали великих втрат від комуністичного режиму, нині активно проводять політику подолання тоталітарної спадщини. Її елемент - надання правової оцінки злочинам, вчиненим цим режимом. Така оцінка - гарантія неповторення подібних дій у майбутньому. Обидві держави мають спільно докласти максимум зусиль, аби досягти міжнародного засудження комуністичного режиму як злочинного. Правова оцінка акції "Вісла" парламентами обох країн – важливий крок до антикомуністичного "Нюрнбергу", – йдеться у зверненні.

Акція "Вісла" - військово-політична операція польської комуністичної влади. Проходила з 28 квітня по 29 липня 1947-го. Операція стала інструментом етнічної чистки та полягала у депортації всього українського населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель.

Зараз ви читаєте новину «Громада просить парламент Польщі засудити операцію "Вісла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути