пʼятниця, 03 серпня 2018 08:20

Плем'я араваків вважало моряків Колумба божествами

Плем'я араваків вважало моряків Колумба божествами
Картину "Висадка Христофора Колумба в Америці" художник Джон Вандерлін намалював на замовлення американського конгресу 1847 року. До кінця життя Колумб так і не дізнався, що відкрив нову частину світу.

Христофор Колумб відправився у перше плавання для відкриття західного шляху в Індію 3 серпня 1492 року. Мандрівку вважали безперспективною, екіпаж набирався важко. Усі моряки флоту Колумба із каравел "Нінья", "Пінта" й "Санта-Марія" – злочинці й каторжники.

Колумб родом із Генуї. Підлітком захопився думкою, що досягти Індії можна морем, прямуючи через Атлантичний океан на захід. Багато років звертався до урядів різних держав із проханням підтримати його. Кошти для експедиції отримав від іспанського королівського подружжя Фердинанда (1452–1516) й Ізабелли (1451–1504).

Експедиція затягувалася. Кілька разів виснажені члени команди вимагали повернути судна, зчиняли бунт і псували кораб­лі. 12 жовтня 1492 року моряки побачили землю. Це був один із групи Багамських островів. Колумб назвав його Сан-Сальвадор – "Святий Спаситель". Цей день вважають офіційною датою відкриття Америки. За місяць Колумб дістався сучасної Куби, котру спочатку прийняв за материковий Китай, а пізніше вважав Японією. Дав острову назву Іспаньйола і заснував там колонію, в якій залишив 39 моряків. Тамтешнє плем'я араваків познайомило іспанців із тютюном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першовідкривача нового континенту закували в кайдани

Плем'я араваків вважало мореплавців божествами. Віддали їм свої золоті прикраси й розповіли, що край багатий на золотий пісок і самородки. Шістьох туземців моряки викрали, щоб подарувати королеві Іспанії.

Ізабелла Кастильська і Фердинанд Арагонський влаштували Колумбу урочистий прийом. Мореплавець повідомив про відкриття нового шляху до Азії, розповів про подорож і описав відкриті ним острови. Показав невідомих птахів – райських птиць і папуг ара, опудала тварин, рідкісні лікарські й ароматичні рослини. Подарував монархам індійське золото у вигляді піску, зливків і прикрас. Однак королівський двір найбільше зацікавився "індійцями", яких привіз мореплавець.

Упродовж 11 років Колумб очолював ще три експедиції до Вест-Індії. Відкрив понад 700 островів, Мексиканську затоку, побував на материковій частині Південної та Центральної Америки. Проте не знайшов золота, на яке розраховували спонсори. Останні роки життя провів у злиднях і боротьбі за обіцяні привілеї.

Італійці знайшли вкрадений лист Христофора Колумба, в якому відомий мандрівник повідомляє про відкриття Північної та Південної Америки. До нашого часу зберіглася лише одна копія цього листа, яка знаходилася в бібліотеці Riccardiana у Флоренції. Однак 23 роки тому її було викрадено й замінено підробкою. Неймовірно, але підміну помітили тільки 2012-го.

Зараз ви читаєте новину «Плем'я араваків вважало моряків Колумба божествами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути