четвер, 06 серпня 2020 11:27

Планетник, Хуха і Сученко - створили мобільний додаток з персонажами українських міфів

Планетник, Хуха і Сученко - створили мобільний додаток з персонажами українських міфів
Автор ідеї Нік Лисицький вважає, що завдання проєкту ― показати багатство української міфології. Фото: Чарівний світ.UA

В Україні розробляють навчально-розважальний мобільний додаток для дітей. Його героями стануть українські міфологічні персонажі - Чугайстер, Кобиляча Голова, Перун, Шубін, Тур та Велес.

"Попри те, що українська міфологія ― одна з найбагатших у світі, її персонажі майже не візуалізовані, маловідомі і перебувають поза сучасним культурним контекстом. У багатьох країнах міфи не лише з дитинства формують національну ідентичність, а й працюють на державу ― виступаючи культурними символами, брендами і туристичними сувенірами. Наприклад, норвезькі тролі, ірландський лепрекон, індійські божества, китайський дракон", - каже автор проєкту Чарівний світ.UA, письменник і digital-продюсер Нік Лисицький.

Ідея зародилася у нього 2015-го. Захотів показати багатство української міфології. Його підтримав Український культурний фонд. Над візуалізацією персонажів працює команда ілюстраторів, тексти створює дитяча письменниця та поетеса Світлана Дідух-Романенко. До команди проєкту увійшов народний артист України Петро Мага.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київська художниця намалювала давніх духів лісу

Для першого етапу проєкту творці відібрали 20 персонажів української міфології з-поміж понад сотні. Дотримувалися наукової вірогідності, гендерного, територіального та часового балансу. В мобільному додатку житимуть як давні, так і сучасніші духи. Крім відомих, будуть Веселиця, Планетник, Хуха, Сученко.

"Щодо кожного персонажа ми проводимо ґрунтовну роботу, яка складається з кількох етапів. На першому спільно з експертами-етнографами вивчаємо джерела та дізнаємося, який саме вигляд мав персонаж в уяві наших предків, які мав особливості. На основі зібраної інформації наші художники-ілюстратори формують візуальний образ, використовуючи сучасні техніки та стилі", – каже речниця проєкту Александра Кроліковскі.

Мобільну гру на смартфоні у формі квесту розраховано для дітей від 8 до 12 років. У ході гри діти зможуть познайомитися з образами та легендами персонажів і "оживити" героїв Чарівного Світу. У власній кімнаті їх можуть побачити завдяки технології доповненої реальності. Доступним додаток планують зробити у жовтні.

У подальшому автори планують створити платформу для дослідження, діджиталізації та популяризації української міфології в Україні та всьому світі.

Русалка — один із найколоритніших міфологічних образів української демонології. Деякі дослідники вважають, що русалка — язичницьке божество, яке сприяло плодючості, урожайності житньої ниви. У традиційній характеристиці цих істот в українській міфології зустрічаємо багато спільного з аналогічними віруваннями інших народів.

Зараз ви читаєте новину «Планетник, Хуха і Сученко - створили мобільний додаток з персонажами українських міфів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути