Ексклюзиви
вівторок, 21 квітня 2020 05:01

Письменниця Шарлотта Бронте працювала гувернанткою

Письменниця Шарлотта Бронте працювала гувернанткою
У 1846 році сестри Бронте видали спільну поетичну збірку під псевдонімами. Фото:pexels

В англійській родині Патріка та Мері Бронте 21 квітня 1816 року народилась майбутня письменниця Шарлотта Бронте.

У 5 років вона втратила матір. Батько був сільським священником. П'ятеро дочок і одного сина виховував сам, дотримуючись суворих принципів.

У 1824 році віддав чотирьох старших дівчат до школи для дочок духівництва в Кован-Бріджі, бо не мав грошей виховувати самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маркеса поховали за два роки після смерті

За рік спалахнула епідемія тифу, через яку померла старша дочка Марія. Тому батько повернув дівчат додому.

Через шість років сестри вступили до школи в Ро-Геді і провчились там рік. У травні 1839-го Шарлотта Бронте влаштувалась гувернанткою в сім'ю Сіджвіків. Через два місяці звільнилась через принизливе ставлення. Вважають, що з свого вихованця Джона Бенсона Сіджвіка вона списала героя роману "Джен Ейр" Джона Ріда.

Отримавши після смерті тітки невелику спадщину, Шарлотта разом із сестрою Емілі навчалась у Брюсселі. З 1842 по 1844 рік сестри вивчали французьку й німецьку мови. 1845 року сестри Бронте здійснили свою давню спільну мрію— відкрили школу для дівчат в рідному місті. Але учениць в школі так і не з'явилось.

Сестри почали шукати інші можливості для реалізації. У 1846 році видали спільну поетичну збірку під псевдонімами, а з 1847 почали працювати на літературній ниві окремо.

1847-1849 роки стали вершиною творчої кар'єри Шарлотти Бронте попри те, що в цей час померли обидві сестри і брат. Вона продовжувала писати до 1853 року, після чого її здоров'я стало слабшати.

Шарлотта Бронте написала преподобному Генрі Нусею з відмовою виходити за нього заміж 5 березня 1839-го.23-річна Бронте називає себе романтичною й ексцентричною. Пише, що їй бракує практичності, щоб стати дружиною священника. Натомість присвячує себе вихованню брата Бренвелла. Той мріяв стати письменником.

Зараз ви читаєте новину «Письменниця Шарлотта Бронте працювала гувернанткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути