четвер, 05 березня 2020 09:39

Письменниця відмовилася виходити заміж

Письменниця відмовилася виходити заміж
Шарлотта Бронте померла 38-річною. Фото: Mental Floss

Шарлотта Бронте пише преподобному Генрі Нусею з відмовою виходити за нього заміж 5 березня 1839-го.

23-річна Бронте називає себе романтичною й ексцентричною. Пише, що їй бракує практичності, щоб стати дружиною священника. Натомість присвячує себе вихованню брата Бренвелла. Той мріяв стати письменником.

Шарлотта народилася в родині священника. У родині було шестеро дітей. Рано переїхали у віддалене село. Коли дівчинці було п'ять, мати померла. Дівчат відправили в дешеву школу для доньок священників. Двоє дівчат померли. Шарлотту повернули додому. Там вона, Емілі, Бренвелл і Анна складали оповідання, щоб розважитись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шарлотта Бронте двічі відмовляла нареченому

Після відмови Нусею Шарлотта з Емілі поїхали до Брюсселя вивчати мови і шкільне адміністрування. Після повернення спробували відкрити свою школу. Але ніхто з учнів не зареєструвався. Бренвелл спився і став курити опіум. Енн влаштовує його вчителем у будинок, де й сама працює. Хлопець свариться з матір'ю дітей - і їх обох виганяють. Він загинув, коли випадково підпалив своє ліжко.

1846-го Шарлотта знаходить вірші Емілі. Сестри видають книжку. Продають лише два примірники, але ними зацікавилися видавці. Наступного року Шарлотта під псевдонімом видає "Джейн Ейр". "Грозовий перевал" Емілі і "Агнес Грей" Анни вийшли того ж року. Протягом наступних двох років Емілі й Анна помирають. Шарлотта доглядає хворого батька. Виходить заміж за священника Артура Белла Ніколлса. Невдовзі після заміжжя вагітною помирає.

Роман "Джен Ейр" став новим словом в англійській літературі ХІХ століття. Він залучив і вразив читачів образом головної героїні - сміливої ​​і чистої дівчини, яка самотньо веде тяжку боротьбу за існування і за свою людську гідність.

Зараз ви читаєте новину «Письменниця відмовилася виходити заміж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі