четвер, 06 серпня 2020 08:21

Пірат знищив флот, який вважався непереможним

Пірат знищив флот, який вважався непереможним
Вісім годин виснажливого бою і несприятливі погодні умови змусили іспанців залишити арену бойових дій Ілюстрація: картина Лутербурга. "Розгром іспанської армади" (1796)

Іспанська "Непереможна армада" кинула якір перед французьким містом Кале 6 серпня 1588-го. Почалася історична битва з англійським флотом.

Війна іспанців із Англією назрівала з 1580 року. Пірати і мореплавці грабували й топили іспанські торгові кораблі зі згоди англійської королеви Єлизавети І. Іспанський король Філіп II відправив 19 травня 1588-го іспанський флот "Непереможна армада" на англійців.

Армада нараховує 130 великих, високобортних кораблів із 2400 гарматами, призначених для абордажного бою. Екіпаж суден – майже 30 тис. осіб - 8 тис. матросів, 19 тис. солдатів і 1545 добровольців. За наказом короля на борт піднялися 180 священиків і духівників. Кожен солдат і матрос сповідався і причащався перед походом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пірат Френсіс Дрейк подарував Єлизаветі І мішок картоплі

Через розвідників англійці дізналися про дії ворога. Королева Єлизавета І зібрала армію для захисту Англії. Британський флот налічував 34 кораблі, 28 озброєних торгових суден, 30 малих кораблів під командуванням колишнього пірата Френсіса Дрейка. На борту - 12 тисяч матросів і 4 тисячі солдатів. Англійці зустріли іспанців в протоці Ла-Манш. Дев'ять днів тривали морські бої. Кораблі англійців були нижчі, але більш швидкісні і маневрені, оснащені далекобійними гарматами.

Вночі англійці відправили до армади вісім брандерів — підпалених човнів з вибухівкою на борту. Потужний вітер розніс вогонь по вітрилах, люди стрибали у воду, щоб врятуватися. Тисячі потонули. Англійці знищили флагман флоту San Martin. В іспанців не вистачило боєприпасів, буря потрощила ще кілька суден, решта сіла на мілину.

Шлях побитого флоту до Іспанії був важкий. Додому повернулося всього 60 кораблів і третина екіпажу.

13 грудня 1577 року англійська ескадра з 5 кораблів і 164 членами екіпажу на чолі з Френсісом Дрейком відпливла з Плімуту (Англія) для нападів на тихоокеанське узбережжя іспанських володінь у Новому Світі.

Зараз ви читаєте новину «Пірат знищив флот, який вважався непереможним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути