понеділок, 07 травня 2018 15:03

Підписали акт про капітуляцію

Підписали акт про капітуляцію
У 1945 році генерал Павло Шандрук наказав українським військовим відійти від радянської армії. Фото: galinfo.com.ua

7 травня 1945 року о 2:41 в місті Реймс підписали акт про капітуляцію Німеччини. Наступного дня Сталін наполіг здійснити дубль-2 акції, в Берліні. 7 травня генерал Української національної армії Павло Шандрук наказав 1-й Українській дивізії УНА в Німеччині - колишній дивізії "Галичина" - відійти з лінії фронту.

Українці повинні були не пізніше 8 травня форсованим маршем перейти за річку Мур у зону окупації західних військ, пише у Facebook Ганна Черкаська.

Українські дивізійні сапери налагодили міст через річку. Ним скористалися відступаючі німецькі та угорські частини. Радянські війська в районі Юденбурга танковим ударом розсікли дивізію на дві частини.

Більша частина дивізії опинилася в британській окупаційній зоні у районі Тамсвега, а командування УНА і менша частина 1-ї УД були інтерновані американцями в Радштадті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українців закликають прикріпити до одягу червоний мак

Наступні півтора роки дивізія перебувала в таборі інтернованих в Італії. Після суду в Нюрнберзі їх визнали невиновними. Велика Британія надала прихисток українцям.

Дивізійники поселилися в двох містах, не розпорошуючись. Дали клятву при змозі брати шлюб із українкою, розмовляти в родині українською, дітей виховувати українцями. Щомісяця вони сплачували десятину на українські справи.

У мережі гостро відреагували на вислів В'ятровича про дивізію "Галичина". На думку скандального історика, Радянський Союз і Третій Рейх однаково сприймали українців, а їхні підходи різнилися лише раціональним ставленням німців до витрати людських ресурсів. Таку думку висловив В'ятрович у себе в Facebook. Потрібно відзначити, що багатьох підписників історика це обурило.

Зараз ви читаєте новину «Підписали акт про капітуляцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути