пʼятниця, 04 травня 2018 16:04

Українців закликають прикріпити до одягу червоний мак

Українців закликають прикріпити до одягу червоний мак
Символом закликають вшанувати пам'ять загиблих. Фото: УІНП

До Дня пам'яті та примирення 8 травня, і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня українців закликали вшанувати співвітчизників, полеглих на всіх фронтах Другої світової війни та одягнути символ пам'яті - червоний мак.

"Це був найкривавіший глобальний конфлікт, під час якого загинули за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. Як відомо, українці воювали проти нацизму у семи арміях світу: Червоній армії, Українській повстанській армії, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США. Прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять близько 8-10 мільйонів осіб", - повідомляє Український інститут національної пам'яті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історик пояснив, чому 9 травня не є святом

З 2014 року національним символом пам'яті українців, загиблих у Другій світовій війні став червоний мак - європейський та український традиційний символ.

Дизайн символу розробили за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Для українців немає причин відзначати річницю створення 14-ї дивізії військ СС "Галичина". В арміях обох сторін Другої світової війни до українців ставились, як до "гарматного м'яса", написав на своїй сторінці у Facebook голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Зараз ви читаєте новину «Українців закликають прикріпити до одягу червоний мак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути