Ексклюзиви
пʼятниця, 06 березня 2020 16:06

Під час епідемії вмерли 259 чоловік із 350
8

6 березня 1900 року в американському місті Сан-Франциско помер іммігрант з Китаю. Став першою жертвою епідемії бубонної чуми в США. А 235 років до того епідемію цієї хвороби пережило британське село Ієм.

У британському селі Іємі живе близько тисячі мешканців
Фото: geograph.org.uk
Під час епідемії у XVII столітті  іємці в одному з каменів висвердлили дірки для монет і клали їх туди як плату за товар, попередньо вимочені в оцті
У британському селі Іємі живе близько тисячі мешканців
У британському селі Іємі живе близько тисячі мешканців
У британському селі Іємі живе близько тисячі мешканців

Про нього в Англії знає кожен школяр. Сюди їдуть з усієї Великої Британії, аби вклонитися могилам людей, які врятували навколишні графства від бубонної чуми.

Восени 1665 року Лондон вимирав від хвороби. Вона вбила кожного четвертого мешканця столиці. У цей час звідти в Ієм прибула посилка із ношеним одягом. Її отримав місцевий кравець, який мав перешивати його для сільських жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: хворий українець відчув симптоми не одразу

Тканина було вологою, і він доручив помічникові просушити її біля каміну. Джордж Віккарс — бідолаха, який заскочив у Ієм на кілька днів, аби допомогти кравцю з підготовкою одягу для фестивалю — став першою жертвою чуми. Блохи, заражені лондонськими пацюками, поділилися хворобою з місцевими гризунами, і в селі почалося пекло.

Ректор місцевої церкви Вільям Момпассон зрозумів, що село приречене. Але є шанс врятувати не тільки Дербішир, а й прилеглі графства. Але він не мав авторитету серед селян. Його попередника, пуританина Томаса Стенлі недавно звільнили й виселили на околицю. Момпассона вирушив до вигнанця й умовив його зібрати сільський мітинг-молебень. На ньому обидва виголосили промову, в якій пояснили людям, що віднині вони — загроза навколишньому світу і мають зачинитися від нього.

І люди зачинилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третя пандемія чуми почалась у США

Граф Девонширський взявся забезпечувати селян продуктами й медикаментами, сусідні села приносили, що могли — одяг, іграшки, оцет. Все це залишали на пагорбі в кам'яних годівницях для коней. Іємці навіть намагалися оплачувати послуги — в одному з каменів висвердлили дірки для монет і клали їх туди, попередньо вимоченими в оцті. Оцтом протирали і всі поверхні в домівках.

Автор: flickr.com
  Під час епідемії у XVII столітті  іємці в одному з каменів висвердлили дірки для монет і клали їх туди як плату за товар, попередньо вимочені в оцті
Під час епідемії у XVII столітті іємці в одному з каменів висвердлили дірки для монет і клали їх туди як плату за товар, попередньо вимочені в оцті

За 14 місяців в Іємі померло 259 чоловік із 350. Люди мужньо переносили добровільну блокаду. Родичів і коханих бачили з пагорбу, махали їм руками, а коли в означений час не з'являлися на узвишші, ті розуміли, що вони померли.

Елізабет Хенкок за 8 днів поховала шістьох дітей і чоловіка, збожеволіла й кинулась геть із села до старшого сина у Шеффілд. На півдорозі її умовили повернутися. Елізабет вижила й пізніше, коли епідемія минула, таки переїхала до сина.

Автор: muz4in.net
  Лікарі носили шкіряні маски з довгим "дзьобом". У нього закладали пахучі бактерицидні трави
Лікарі носили шкіряні маски з довгим "дзьобом". У нього закладали пахучі бактерицидні трави

Момпассон і Стенлі працювали пліч-о-пліч, здійснювали служби на відкритому повітрі, вели "Щоденник чуми", організовували догляд за хворими.

Тогочасні лікарі могли налякати до смерті своїми шкіряними масками з довжелезним "дзьобом" й скельцями на очах. У музеї Ієма зберігається така. У "дзьоб" лікарі закладали пахучі бактерицидні трави на кшталт звіробою — як захист від смороду й зарази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тікали з міст - розкопали масове поховання жертв епідемії, яка панувала у світі 650 років тому

Обидва святих отці вижили. Момпассон згодом виїхав із села, а Стенлі правив до смерті.

Нині в Іємі — селі у мальовничій долині — живе близько тисячі мешканців. Вони радо приймають гостей. Звели музей. Імена полеглих у боротьбі з "чорною смертю" викарбовані на спеціальному стенді.

У листопаді торік у Китаї зафіксували спалах вкрай рідкісного і небезпечного захворювання - бубонної чуми у 55-річного пацієнта, який з'їв погано просмажене м'ясо дикого кролика.

Бубонна чума починається з виникнення бубонов – опухлих лімфатичних вузлів. Швидко прогресує і поширюватися в легені. Чума передається людині від інфікованих щурів або бліх. Переходити від людини до людини може під час укусу блохи. Але найчастіше чума поширюється повітряно-крапельним шляхом під час виникнення легеневої форми.

Зараз ви читаєте новину «Під час епідемії вмерли 259 чоловік із 350». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути