пʼятниця, 06 березня 2020 08:21

Пандемія чуми почалась у США

Пандемія чуми почалась у США
Пандемія чуми тривала від 1894 по 1921 рік і призвела до смерті близько 20 млн людей у світі. Фото: https://wellcomeimages

Зі смерті китайського іммігранта у Сан-Франциско в США 6 березня 1900-го розпочалась епідемія бубонної чуми. Тривала 4 роки.

Пандемія чуми почалася за п'ять років до того в Китаї. Через морські торговельні шляхи інфекція поширилася на приморські порти світу — спочатку в Індію, потім у США. Інфіковані щурі і блохи, що переносили захворювання, розбігалися з кораблів по місту. Найбільше випадків смертей було в кварталі Чайнатаун, біля порту. Місто закрили на карантин, усіх мешканців вакцинували примусово. Чума в США тривала до 1904 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від "чорної хвороби" померли правителі Франції

Чума була найстрашнішою вбивцею епохи середньовіччя - вона мала руйнівний ефект на населення Європи ХIV-ХV століття. Також відома як "Чорна смерть", чума переносилась блохами, які найчастіше зустрічалися на щурах. Людству відомі три пандемії чуми. Першою була "чума Юстиніана" у VI столітті в регіонах Середземномор'я, другою — "Чорна смерть" у XIV столітті в Азії, Європі та північній Африці. Передувало розвитку третьої пандемії активізація природних вогнищ чуми в Азії.

Тоді чума призвела до смерті близько 20 млн людей у світі.

Епідемія чуми або "чорна смерть" 20 серпня 1348-го досягла Парижу. "Чорна смерть" убила від третини до половини населення Європи.

Зараз ви читаєте новину «Пандемія чуми почалась у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути