понеділок, 05 березня 2018 16:55

Перший степлер зробили подібним до швейної машинки  

5 березня відзначають жартівливе свято - День народження степлера.

Історія степлеру має більше, ніж півстоліття. Прилад, схожий на нього, відомий ще з XVII ст. У кабінеті короля Франції Людовіка XV стояв зшивач для паперу. На кожній його дужцці був вигравіюваний королівський знак.

1866 року американець Джордж Маꥳлл отримав перший патент на винайдений ним спосіб для скріплення тонких латунних листів за допомогою спеціального затиску. Вже через рік, 1867-го він отримує патент на технологію скріплювати тим же способом аркуші паперу.1868 року Альберт Клецкер з Сент-Луїса винаходить ще простіший спосіб скріплення паперу - за допомогою металевої скоби, пише abc.net.au.

Ці пристрої не були зручними у використанні. Тому 1877-го Генрі Хейль патентує винахід, що дозволяє скріплювати папір одним рухом. Його пристосування автоматично закріплювало скобу на папері, загинаючи її кінці всередину. Саме через це винахідником сучасного степлера вважають саме Генрі Хейля. Цей спосіб кріплення припав до душі виробникам картонних коробок, книг і журналів.

Автор: АВС
  Історія степлера налічує щонайменше півтора століття.
Історія степлера налічує щонайменше півтора століття.

1879 року Джордж Маꥳлл патентує перший комерційно успішний степлер. Важив він понад 1 кг, скоби мали ширину трохи більше як 1 см і завантажувалися тільки по одній. За один раз такий степлер міг пробити лише кілька листів тонкого паперу.

Робота степлера для сучасників була також дивною. Це нагадувало тест для важкоатлетів, коли потрібно було дати поштовх зверху, а потім – стиснути скобу. Секрет успіху степлера був простим – він поєднував здатність тримати папір і скріплювати одночасно . Степлер Маꥳлла вперше представили на виставці Centennial у Філадельфії 1876 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виделку 300 років тому вважали диявольським знаряддям

Вперше слово "степлер" з'явилося 1901-го в рекламі "машинки для скріплення паперу за допомогою тонкого дроту", що вийшла в журналі American Munsey's. Звичний зовнішній вигляд степлер придбав тільки 1941 року. Відтоді змінюється тільки дизайн, але будова залишається сталою.

1818-го американський офіцер та конструктор Артемас Віллер винайшов револьвер. Однак відомішим був його наступник Семюел Кольт. Саме револьвери Кольта уславилися під час Громадянської війни в США 1861–1865 років. Та перш ніж стати ексклюзивним постачальником армії північних штатів, Кольт побудував кілька заводів і для їхніх південних супротивників. Приказка тих часів: "Авраам Лінкольн дав людям свободу, а полковник Кольт зрівняв їхні шанси".

Зараз ви читаєте новину «Перший степлер зробили подібним до швейної машинки  ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути