Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2008 16:07

Револьвер 190 років тому винайшов Артемас Віллер

У червні 1818 року американський офіцер та конструктор Артемас Віллер із міста Конкорда у штаті Массачусетс отримав патент на револьвер із кремінним запальним механізмом. Віллер примудрився пристосувати до зовні звичайного кремінного пістолета барабан із патронами. Відтак старовинна зброя стала багатозарядною та скорострільною.

Більше про нього нічого не відомо. Можливо тому, що його затінив інший американець-"револьверник" — Семюел Кольт. Той, про якого згодом скажуть: "Господь створив людей, а полковник Кольт зробив їх рівними". Коли Віллер створив свій револьвер, йому виповнилося чотири роки.

Револьвером Кольт захопився ще в ранній юності. 5 березня 1836-го в місті Патерсон, штат Нью-Джерсі, власна фірма 22-річного Кольта розпочинає випуск револьверів. Цю свою модель він назвав "Патерсон модел". Із нього можна зробити 10 пострілів підряд — нечувано в той час.

Першими сталими покупцями револьверів Кольта були техаські мисливці та рейнджери, що не вилазили із сутичок з мексиканськими бандитами й індіанцями. Широкого розголосу набув випадок із капітаном Джеком Хейзом і його 15 рейнджерами. Озброєні "Патерсонами", вони змогли відбитися від 75 індіанців-команчів, застреливши при цьому 35 із них. Пістолет Кольта "завойовує" американський Дикий Захід.

У 1845–1846 роках США воює з Мексикою за Техас. Капітан рейнджерів Самюель Волкер за наказом генерала Тейлора у січні 1847-го замовляє Кольтові тисячу револьверів, а в листопаді ще стільки ж.

Добре заробивши, Кольт переїздить до рідного міста Хартфорта. 1848 року із другом юності механіком Елішем Рутом створюють найсучаснішу на той час фабрику зброї. До Кольта більшість частин револьвера робили вручну, тому він був дорогим видом зброї. Кольт же вирішив зробити так, щоб більшість його частин робили машини, ба — створити лінію зборки. "Перший робітник буде отримувати дві або три найважливіші деталі, складати їх і передавати наступному працівникові, — пише він у листі до батька. — Той буде додавати ще одну і передавати наступному, який робитиме те саме — і так, доки не буде зібрано цілий пістолет".

Останніми шедеврами Кольта стали "Армійський револьвер" 1860 року та його модифікація для моряків, випущена невдовзі. Вони уславилися під час Громадянської війни в США 1861–65 років. Та перш ніж стати ексклюзивним постачальником армії північних штатів, Кольт побудував кілька заводів і для їх південних супротивників. Приповідка тих часів: "Авраам Лінкольн (тодішній президент США. —"ГПУ") дав людям свободу, а полковник Кольт вирівняв їх шанси".

1862-го Семюел Кольт раптово помирає "від природних причин" у рідному Хартфорді. Йому було 48. Похорон проходив за державний рахунок. У почесній варті стояли частини 12-го піхотного полку штату Коннектикут на чолі з губернатором. Америка прощалася з Кольтом пострілами з тисяч гвинтівок і револьверів його виробництва. "Стрілянина стояла, як на полі бою", — написала місцева газета.

Зараз ви читаєте новину «Револьвер 190 років тому винайшов Артемас Віллер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути