вівторок, 29 травня 2018 08:20

Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки

Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки
Едмунд Хілларі і Тенциг Норгей, 1953 рік. Фото: galinfo

Довгий час Тібет і Непал були закриті для іноземців. Гора Еверест або Джомолунгма - "Свята матір", була не доступною для них. Але 29 травня 1953 року новозеландець Едмунд Персиваль Хілларі і непалець Тенцинг Норгей стали першими у світі альпіністами, які піднялись на найвищу точку планети - гору Еверест висотою 8848 метрів.

Першу спробу піднятися на Еверест здійснили в 1921 році британці Джорджем Меллорі і Гаєм Баллоком, які досягли висоти 7005 метрів. До 1950 року проводилося близько 50 експедицій до Гімалаїв - на гори Джомолунгму, Чогорі, Канченджангу, Нангапарбат. Учасникам тих походів вдалося підкорити лише кілька піків-семитисячників. Жодна спроба штурму вершин висотою 8 тис. метрів успіхом не увінчалася. Першим же "восьмитисячником", підкореним людиною, стала гора Аннапурна - 1950 року на неї піднялися французькі альпіністи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус у китайській провінції забрав життя чверті мільйона осіб

Шерп Тенцинг працював носильником у складі альпіністських експедицій, потім був членом експедицій. Колишній новозеландський військовий Едмунд Хілларі і Норгей при підтримці ще трьох альпіністів 28 травня досягли висоти 8500 метрів. Переночувавши, продовжили підйом і 29 травня 1953 року об 11:30 піднялись на найвищу точку планети. Вони пробули на ній близько 15 хвилин, зробили знімки на підтвердження свого досягнення, Хілларі вбив хрест, отриманий від Ханта, а Норгей залишив у снігу цукерки.

"Ми з Хілларі провели ніч в маленькому наметі на висоті 8,5 тис. метрів - найбільшій висоті, на якій коли-небудь спав чоловік. Ніч була холодна. Черевики Хілларі задубіли від морозу, та ми й самі майже заклякли. Але коли ми на світанку виповзаємо з намету назовні, вітру майже немає. Небо ясне і безхмарне. Це добре. Ми дивимося вгору. Тиждень за тижнем, місяць за місяцем ми тільки те й робимо, що дивимося вгору. Ось вона, вершина Евересту!", - згадує шерп.

Японський альпініст Нобукадзу Курікі 7 разів уже підкорював Еверест. Восьму спробу дістатися найвищої вершини світу до кінця здійснити не вдалося. Раптово помер під час сходження. 36-річний Курікі був знайдений померлим уві сні в своєму наметі у таборі №2 на висоті 7400 метрів на шляху до вершини 8850-метрової гори.

Зараз ви читаєте новину «Першопроходці залишили на вершині Евересту цукерки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути