понеділок, 08 квітня 2013 11:09

Першим словом, яке вимовив Пікассо, було "Олівець!"
6

Фото: Фото: drugoi.livejournal.com
Пікассо уважно вдивляється в контрасти життя, в його різні вияви

Колекціонерові Канвейлеру 1958 року зателефонував художник Пабло Пікассо: "Я купив Святу Вікторію!". Канвейлер гадав, що йдеться про картину Поля Сезанна. Та Пікассо мав на увазі 800 га землі біля гори Сен-Віктуар зі старим замком. Ділянка раніше належала Сезанну. Пікассо хвалився: "Я живу в Сезанна". У цій історії — уся вдача й доля митця. Він майже все життя жив у позиченій батьківщині й умів любити світ, у якому жив.

Пабло Руїс Пікассо народився 25 жовтня 1881 року в Малазі, південна Іспанія. При хрещенні одержав ім'я Пабло Дієго Франсіско де Паула Хуан де Непомукено Марія де лос Ремедіас Кіпріано де ла Сантіссіма Тринідад. Мав двох сестер, Лолу й Кончіту. Батько, Хосе Руїс Бласко, ходив із сином на кориду та працював із ним у майстерні. Дон Хосе був художником, часто малював голубів. Малий допомагав батькові — домальовував птахам лапи. Голуби стали мотивом, що лишився з ним до смерті. Найвідоміший — "Голуб миру", який з'явився на світ 1949 року.

Першим словом, яке вимовив Пікассо, було "Олівець!" — він попросив олівця, коли ще не вмів ходити. У 8 років Пабло намалював першу картину — "Пікадор". 1891-го сім'я переїжджає з Малаги до Ла-Коруньї. Хлопець іде до художньої школи. Шкільні дисципліни його не цікавили. Зате виручала чудова зорова пам'ять: коли складав іспит на атестат зрілості, задачу з математики навіть не "списав", а "змалював", мов копію картини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Альбрехт Дюрер увічнив покручені пальці брата

Восени 1895 року родина переїжджає до Барселони. Пікассо було тільки 14 — замало, щоб вступати до тамтешньої художньої школи. Однак Пабло прийшов складати іспити й виконав за день усі завдання, на які учням давали місяць. А через два роки повторив це в Королівській академії мистецтв у Мадриді.

Улітку 1898 року Пікассо жив у свого друга в селі Орта де Сан-Хуан. Там він уперше побачив, звідки береться молоко, як роблять олію й вирощують хліб. Був вражений. Він почав малювати раніше, ніж говорити. Засвоїв живопис раніше, ніж таблицю множення. А свою батьківщину відкрив для себе вже після того, як став художником.

Невдовзі в Барселоні, в шинку "Чотири коти" відкрилася його перша виставка. Тут було добре й затишно, однак Пабло не міг залишатись надовго на одному місці. Зрештою, він оселився в Парижі. Тут заводить собі нових друзів. Із ними, за рідкісними винятками, йому довелося прощатись трагічно-рано — багато з них загинули на фронті під час світових воєн. 1904-го, він зустрічає Фернанду Олів'є, яка жила разом із ним до осені 1911 року. Фернанда була першою із семи жінок Пікассо і першою, хто йому позував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стати художником Рене Маґрітт вирішив на кладовищі

1907-го митець закінчив одну зі своїх найбільших робіт — "Авіньйонські панянки". У ній уперше чітко простежуються ознаки нового мистецького стилю — кубізму. Незвичне накопичення геометричних форм і тьмяні тони шокували публіку. Вони викликали шквал критики. Один із фахівців порадив Пікассо працювати з карикатурами. Але на виставках його картини швидко розкуповують. Майстерню Пікассо відвідали американські багатії Лео й Гертруда Стайн. Викупили кілька робіт за 800 франків — на той час великі гроші. Навесні 1912 року Пабло Пікассо вже з Євою-Марсель Умбер. Художник купує віллу неподалік Авіньйона, де вони й жили до 1915-го. Тоді Єва померла від туберкульозу.

Пабло переїжджає у передмістя Парижа, а звідти до Риму — створювати декорації для російського балету, який саме гастролював Європою. Художник закохується в Ольгу Хохлову — балерину, доньку російського генерала. Вони повінчались у Парижі 12 липня 1918 року. Свідками на весіллі були поети Макс Жакоб і Гійом Аполлінер. Обоє з тих друзів, кого Пікассо згодом втратив. Жакоб, єврей, загинув у нацистському концтаборі, Аполлінер помер іще в кінці першої світової війни.

Коли 1921-го в Ольги народився син Поль, Пікассо нетямився від радощів, часто малював їх разом. Однак 1927 року в нього вже новий роман — із Марією Терезою Вальтер. Вона народила доньку Марію Консепсьйон. Ольга не хотіла подавати на розлучення. Митець жив подвійним життям.

Художник усе життя шукав свого дому — в постійних мандрах, сотнях картин і в коханих жінках. Із останньою, Жаклін Рок, він одружився у 80 років.

Крім Поля та Марії, із дітей у нього залишились син Клод і донька Палома — по-французьки "голубка"— від Франсуази Жило. Пікассо помер 8 квітня 1973 року. Перед тим подарував 3 тис. своїх творів музеєві в Барселоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За геніальність Тетяні Яблонській доводилося платити негараздами в особистому житті

1881, 25 жовтня — народився Пабло Руїс Пікассо
1900 — перша виставка в шинку "Чотири коти"
1904 — переїжджає до Парижа
1912 — зустрічає Марсель (Єву) Умбер (померла 1915-го)
1917 — у Римі знайомиться з балериною Ольгою Хохловою, через 4 роки в них народжується син Поль
1937 — пише картину "Ґерніка"
1943 — знайомиться із Франсуазою Жило (син Клод, нар. 1947)
1949 — намалював "Голуба миру"; народилася дочка Палома
1954 — знайомство з Жаклін Рок (одружилися 1961 року)
1973, 8 квітня — Пікассо помирає в Парижі

Зараз ви читаєте новину «Першим словом, яке вимовив Пікассо, було "Олівець!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути