Ексклюзиви
вівторок, 20 жовтня 2020 10:34

Від поглядів не відмовився - розстріляли українського генерала

Від поглядів не відмовився - розстріляли українського генерала
Юрій Тютюнник брав активну участь в українських визвольних змаганнях 1917-1921 років. За 8 років прямо заявив чекістам, що не відмовлявся і не відмовлятиметься від проукраїнських поглядів. Фото: litopys.com.ua

20 жовтня 1930 року в Москві розстріляли генерал-хорунжого армії УНР та командарма Другого зимового походу Юрія Тютюнника.

Ще 1923 року більшовицькі каральні органи обманом виманили його з Польщі в Радянську Україну. Закликали очолити всеукраїнське повстання через підставну організацію, на що не відмовив.

Враховуючи його авторитет серед українців та українських емігрантів, вирішили не вбивати, а використовувати. За відмову співпрацювати пригрозили розстріляти дружину і малу доньку. Тому був змушений написати покаянного листа, за що отримав помилування.

Поселився в Харкові. На вимогу НКВД працював над політичними і військовими памфлетами. Пізніше влаштувався у Всеукраїнське фотокіноуправління, працював на Одеській кіностудії. Долучився до написання сценарію фільму "Звенигора". Грав самого себе в ганебній стрічці "Пілсудський купив Петлюру". Відкрито висловлював невдоволення радянською владою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняли фільм за сценарієм генерала УНР

За це 12 лютого 1929 року Тютюнника арештували. На допитах розпитували про політичні погляди. Прямо казав, що від них не відмовився і поділяє позиції головного ідеолога українського інтегрального націоналізму Дмитра Донцова. Підтримує контакти з колишніми військовими побратимами, але ніяких повстаннь вони не планують. Тоді його звинуватили у пропаганді українського фашизму та контрреволюції. Смертний вирок призначили 3 грудня 1929 року. У документі стояла примітка: "не проводити до особливого розпорядження".

Дружина Віра намагалася добитися помилування. Неодноразово зверталася з такими проханнями до керівництва ОГПУ та Верховного суду, але марно. Не знала, що з чоловіком і після його розстрілу. Про долю Тютюнника їй повідомлять лише 1932 року, після численних звернень. З того часу невідома і її подальша доля.

Генеральна прокуратура України реабілітує Юрія Тютюнника 1997 року.

Більше про нього та ці події читайте в журналі "Країна".

Понад 25 тис. воїнів та керівництво УНР перейшли річку Збруч та вступили на терени Польщі 21 листопада 1920-го. Цей день вважають останнім днем існування УНР як державного утворення на території України. Тоді тривала польсько-радянська війна. Українці виступали союзниками поляків. В березні 1921 року в Ризі Польща підписала Ризький мирний договір з РСФРР і УРСР. В ньому польська сторона визнала Радянську Україну. Наприкінці року українські воїни самотужки вирушили в останній відчайдушний Другий зимовий похід.

Зараз ви читаєте новину «Від поглядів не відмовився - розстріляли українського генерала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути