Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2020 11:23

Зняли фільм за сценарієм генерала УНР

Зняли фільм за сценарієм генерала УНР
Олександр Довженко під час зйомок фільму "Звенигора". Фото: https://nv.ua/img

Прем'єра фільму Олександра Довженка "Звенигора" 13 квітня 1928-го відбулась у Києві. До того він зняв стрічку "Сумка дипкур'єра".

Сценарій "Звенигори" створили письменник Майк Йогансен зі співавтором, що виступав під псевдонімом Юртик - це Юрко Тютюнник, генерал-хорунжий армії УНР. В основі сюжету – легенда з його рідної Черкащини про скарб, захований гайдамаками в надрах гори.

1924-го розпочалася робота над "Звенигорою". Та виробництво невдовзі припинили.

"У сценарії було забагато чортівні і явно націоналістичних тенденцій. Тому я переробив його відсотків на 90", – напише 1939 року в "Авто­біографії" Олександр Довженко.

Згадки про Тютюнника і Йогансена зникли з титрів остаточного варіанту стрічки. Першого розстріляли 1930-го, другого – 1937 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Арсенал" Довженка увійшов до п'ятірки найкращих стрічок року

Далі картину фільмували прискореними темпами – завершили її за 100 днів. Знімали в селі Яреськи на Полтавщині. Зводили – на Одеській кінофабриці.

На прем'єру в Києві запросили відомих письменників. акторів, інтелігенцію.

"Перегляд скінчився. Люди встали з місць і мовчали. Але в повітрі стояло: між нами нова людина кіно. Майстер свого жанру. Майстер своєї індивідуальності", – писав режисер Сергій Ейзенштейн (1898–1948) про прем'єру фільму "Звенигора".

26 липня 1929 року в СРСР на екрани вийшов фільм Олександра Довженка "Арсенал". З-поміж трьох фільмів німої трилогії Довженка найскладніший за формою "Арсенал" прославив його в масштабах не тільки Радянського Союзу, а й Західної Європи та Північної Америки.

Зараз ви читаєте новину «Зняли фільм за сценарієм генерала УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути