середа, 07 березня 2018 16:38

Опублікують прізвища 800 осіб, за якими слідкував КДБ

Опублікують прізвища 800 осіб, за якими слідкував КДБ
Історики готують книжку про людей, яких у СРСР вважали зрадниками. Фото: vgolos.com.ua

Працівники музею "Тюрма на Лонцького" готують книгу із 800 прізвищ тих, кого радянська влада вважала зрадниками, карателями та іноземними агентами.

"У цьому випадку ми говоримо про алфавітний перелік осіб, яких протягом десятиліть розшукував КДБ. Це навіть не одна книжка. Ми знайшли в архіві таких дев'ять за різні роки, там йдеться про тисячі людей з усього Радянського Союзу, яких розцінювали як ворогів", – пояснив директор музею історик Руслан Забілий, передає "Вголос".

Потрібні дані містяться в архівах СБУ та Міністерства внутрішніх справ.

"Наприклад, коли ми говоримо про обласний архів СБУ у Львівській області – йдеться про 60 тисяч справ, але треба мати на увазі, що вони були не тільки на одну особу, але й групові, по яких проходили 3-20 осіб. Ми можемо пропускати, що йдеться про долі щонайменше 100 тисяч мешканців, які в різний період, з 1939 по 1941, і з 1944 по 1991 роки, потрапили в поле зору радянських спецслужб", - каже Забілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Латвії розсекретили архіви КДБ з даними інформаторів

Ці матеріали доводять злочинність радянського режиму.

"Наше завдання – говорити про такі комплекси джерел, привертати увагу. Робота з цими архівами – непроста, але вони є справжнім клондайком, в якому історикам потрібно працювати десятиліттями, щоби збагнути і донести до світу те, чим насправді був радянський тоталітарний режим і яке в нього було потворне обличчя", – додав учений.

В архіві управління СБУ у Львівській знайшли альбом із фото, в тому числі рідкісний знімок Романа Шухевича зі спортсменками. Ці фото проходили по оперативних справах НКВС. Їх передали до Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького".

Зараз ви читаєте новину «Опублікують прізвища 800 осіб, за якими слідкував КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути