пʼятниця, 02 березня 2018 15:11

Показали невідоме фото Романа Шухевича зі спортсменками
7

У Львові виявили збірку фото, які збирало НКВС
Фото: Гал-інфо
У Львові виявили збірку фото, які збирало НКВС
У Львові виявили збірку фото, які збирало НКВС
У Львові виявили збірку фото, які збирало НКВС
У Львові виявили збірку фото, які збирало НКВС

В архіві управління СБУ у Львівській знайшли альбом із фото, в тому числі рідкісний знімок Романа Шухевича зі спортсменками. Ці фото проходили по оперативних справах НКВС. Їх передали до Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького".

Фото Шухевича є особливо тим цікавим, що на ньому показано реальний життєвий момент, зазначив директор музею-меморіалу Руслан Забілий. Поруч – фотографія зв'язкової Шухевича Марти Пашківської, яка тримає в руках автомат. Вона приклеєна поруч зі знімком головнокомандувача в альбомі. Біля фото рукою написано "Марта".

"Фото Шухевича зроблене орієнтовно в 30-х роках. На світлині видно напис "Мета". Це "Фініш" сучасною мовою, бо в Галичині вживалося тоді слово "мета". Видно дівчат-спортсменок. Тобто, це були якісь спортивні змагання. На фото видно, що Роман Шухевич з кимось дискутує. Може, із суддями змагань. Фотографія ця насправді унікальна. Вона динамічна, не статична. Фотограф зафіксував реальний життєвий момент , - зазначив Руслан Забілий. Очевидно, що дівчина поруч - це Марта Пашківська, яка була зв'язковою Романа Шухевича", - пояснив Руслан Забілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Романа Шухевича зрадив бізнесовий талан

Ці 219 фотографій ще потребують детального опрацювання. Тільки деякі фото мають підписи, а зображені на них люди – пронумеровані. Очевидно, спортивне товариство, зображене на фото, перебувало під особливо пильним контролем НКВС. Також в альбомі є приватні фото з весілля, колективні знімки цивільних, військових. Окрім того, є чимало фото повстанців, передає "Гал-інфо".

Ці фото з невідомих причин не включили у справи на розшукуваних осіб. Дослідники ретельно вивчатимуть цей альбом та порівнюватимуть світлини з уже відомими для того, щоб ідентифікувати тих, хто на них зображений. Науковці хочуть зрозуміти, як усі ці люди потрапили до альбому, який формували карально-репресивні органи.

Романа Шухевича радянські спецслужби ловили із 1944 року. Для розшуку керівників підпілля створили ціле управління — 2-Н МДБ УРСР. Остання криївка генерал-хорунжого була під Львовом, у селі Білогорща. Чекісти тоді вже мали знімки Галини Дідик і арештували двох інших зв'язкових. Одна з них, донька професора математики Катерина Зарицька — остання любов Романа Шухевича.

Зараз ви читаєте новину «Показали невідоме фото Романа Шухевича зі спортсменками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути