неділя, 29 квітня 2018 10:25

Опублікували раритетні знімки зроблені у Києві в 1918 році
11

В Австрійському державному архіві збереглись раритетні світлини, зроблені у Києві в 1918 році - під час правління гетьмана Павла Скоропадського.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися з ними.

Павло Скоропадський, 1918 р.
Фото: Österreichische Staatsarchiv
Українські офіцери Гетьманату Скоропадського, 1918 р.
Володислав Дашкевич-Горбацький,  український військовий діяч, дипломат, начальник особистого Штабу Гетьмана Павла Скоропадського, 1918 р.
Київ часів Гетьманату Скоропадського, 1918 р.
Павло Скоропадський і німецький генерал-полковник часів Першої світової війни Еріх Людендорф, 1918 р.

"28 квітня в Києві зібрався З'їзд "хліборобів-власників", тобто дрібних землевласників. В союзі з поміщиками. Відслужили молебень і проголосили "гетьманом" генерала Скоропадського, - писав у щоденнику журналіст і публіцист Володимир Короленко. - Паралельно німецький загін з'явився на засідання Центральної Ради розігнав її. Заарештувавши деяких членів і грубо зробивши обшуки у багатьох. В тому числі і у голови - Грушевського.

Проголошено новий уряд. Скоропадський в "відозвах" оголошує, що взяв на себе порятунок "рідної України", і призначає міністрів. Багато хто відмовляється. Чільну участь в перевороті приймає, мабуть, Гриневич - великий поміщик і відвертий чорносотенець. "Закони", прийняті Радою щодо землі, скасовані. Сільські комітети скасовані, земельна власність оголошена недоторканою. Хоча нібито, викуповується для наділення незаможних. Вчора говорили, що ніби Скоропадський вже убитий "січовиками", які стоять за Раду. Можливо, але мені все-таки відчувається, що якщо це так, то це випадковість. Безглузда "соціалізація землі" повинна привести до реакції. Питання лише в тому, де ця реакція зупиниться.

Найгірше в цьому - підтримка перевороту німцями, без яких він, очевидно, відбутися не міг, а значить, - чи може і встояти? Німці в очах більшості народу залишаються ворогами. Нашу внутрішню хворобу - більшовизм всякого роду, в тому числі і земельний, - нам треба пережити внутрішньо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 100 років тому Україну визнали у світі - опублікували раритетне відео

Дійсний таємний радник Володимир Голіцин занотував: "29 квітня 1918 р. Я ходив до перукаря, але дуже неприємно було від холодного вітру. Заради відволікання взявся перечитувати Байрона. Україна перетворилась в гетьманство зі Скоропадським на чолі. Скасовані анархічні закони, починаючи з земельних. Введений порядок. Шкода, що це сталось за допомогою німців. Аби цей гетьман не надумав відновлювати убогого царя. Хотілося б вірити, що це і є початок кінця нашої божевільної і злочинної анархії".

29 квітня 1918 року на З'їзді хліборобів-землевласників у Києві генерала Павла Скоропадського обрали гетьманом. У Соборі св. Софії єпископ Никодим миропомазав його, а на майдані біля храму відслужили молебень. Того ж дня правитель оприлюднив "Грамоту до всього українського народу" та закони про тимчасовий устрій України. Замість назви "Українська Народна Республіка" стала вживатися назва "Українська Держава". Центральну Раду усунули від влади. Перед тим, її членів попереджали про державний переворот, але вони не вірили.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували раритетні знімки зроблені у Києві в 1918 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути