понеділок, 16 серпня 2021 01:13

Опублікували 135 тис. карток спецслужб на "неблагонадійних" киян

Опублікували 135 тис. карток спецслужб на "неблагонадійних" киян
У картки вносили дані про людей, яких вважали неблагонадійними. Фото: istpravda.com.ua

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" опублікував понад 135 тис. карток із даними про людей, яких радянська влада вважала неблагонадійними.

У документах вказали прізвище, рік і місце народження, адресу проживання. У частині документів є дані про професію та родичів. Є графа "політичне минуле", яка пояснює, чому людину внесли до картотеки.

Документи зберігаються в Державному архіві Київської області. Їх створили у 1951–1964 роках, але наявна в них інформація стосується довоєнного періоду.

"Зараз нам дуже важко уявити, що людина, яка має намір виїхати до США, може отримати статус неблагонадійної, - сказала директорка Державного архіву Київської області Соф'я Каменєва. - Але за радянської влади людину могли визнати неблагонадійною, якщо вона отримувала грошові перекази в іноземних банках, мала намір виїхати за кордон або працювала в органах влади гетьмана Скоропадського. Навіть під приводом того, що особа нібито отримувала нетрудові доходи. Унікальність цієї картотеки в тому, що на кожній картці вказані номер справи, номер аркуша архівного документа, де зазначена конкретна людина. Ми можемо звернутися до цієї справи й отримати більш повну інформацію про ту чи ту особу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедію Бабиного Яру покажуть за допомогою віртуальної реальності

Архів можна переглянути за посиланням.

Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" зібрав імена третини загиблих у Бабиному Яру. Зараз у списку 28 017 імен. Працівники центру доповнили їх інформацію про місце народження, проживання, роботу й умови загибелі.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували 135 тис. карток спецслужб на "неблагонадійних" киян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути