Ексклюзиви
субота, 25 вересня 2021 01:13

Оцифрують найдавніший запис вертепу

Оцифрують найдавніший запис вертепу
Покажуть вертеп, якому понад 200 років. Фото: "Історична правда"

Тексти та ноти Галаганівського вертепу XVIII ст. оцифрують.

Він є найдавнішим із збережених вертепів України. Проєкт "Вертеп. Необарокова містерія" проводять за підтримки Українського культурного фонду, повідомила "Укрінформу" піар-координаторка проєкту Лідія Карпенко

"По завершенню робіт оцифрований рукопис та фотографії Вертепного будиночка із ляльками розмістять на сайті Музею театрального, музичного та кіномистецтва України", - сказала вона.

Оригінальний примірник рукопису тексту з нотами XVIII ст. не дійшов до нашого часу. У другій половині XIX ст. з нього переписали копію. Рукопис разом із оригінальною Вертепною скринею XVIII ст. зберігається в експозиції Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Вертеп 1770 року показали родині Галаганів у Сокиринцях в Прилуцькому районі Чернігівської області київські бурсаки. Господарі щедро винагородили студентів, ті у відповідь подарували Вертепну скриню з ляльками та текст. Ноти до вистави передали місцевому церковному хору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святвечір у християн східного обряду: прикмети, звичаї та заборони

"Текст Сокиринського вертепу характеризується динамічністю діалогів, соковитістю мови та своєрідністю народного гумору. Наша команда опрацювала цей рукопис. Це був цікавий творчо-пошуковий процес. У творенні нашої постановки нам було важливо працювати не з літературними версіями, а відтворити унікальну барокову музику та мову кінця XVIII в. Завдяки підтримці Українського культурного фонду нам вдалося це зробити. Все покажемо на прем'єрі 15 і 16 жовтня у Великій Лаврській дзвіниці", - розповів куратор та вокаліст проєкту "Вертеп. Необарокова містерія" Руслан Кірш.

На початку 1972 року радянська влада розпочала боротьбу зі святкуванням Різдва в Україні. У таємних повідомленнях керівництву КГБ її оголосили операцією "Блок". Почали вистежувати людей, які дотримувались традицій.

Зараз ви читаєте новину «Оцифрують найдавніший запис вертепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути