Ексклюзиви
понеділок, 06 листопада 2017 21:35

Німця, який приїхав розбудовувати СРСР, репресували

Німця, який приїхав розбудовувати СРСР, репресували
Юрій Вейс – син репресованого Гельмута Вейса. Фото: www.memory.gov.ua

6 листопада в Києві у Національному музеї історії України відкрилася виставка "ГУЛАГ: про що мовчав мій дідусь". Вона висвітлює персональну історію в'язня ГУЛАГу Гельмута Вейса. Розповідає про його подорож із нацистської Німеччини до Радянського Союзу, досвід ув'язнення у сталінських таборах і життя після них.

"Дуже важливо, що цю виставку ми відкриваємо саме сьогодні, напередодні 7 листопада – століття Жовтневого більшовицького перевороту. Виставка "ГУЛАГ: про що мовчав мій дідусь" розповідає про історію бурхливого ХХ століття через призму історії однієї людини", – зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, пише сайт memory.gov.ua.

Гельмут Вейс був одним із мільйонів людей, котрі повірили у комунізм. Він проміняв рідну Німеччину на Радянський Союз. Однак, незабаром усвідомив, що ідеальна держава робітників та селян виявилася репресивним тоталітарним режимом. Та було занадто пізно. У листопаді 1937 року Гельмута заарештували за обвинуваченням у контрреволюційній діяльності й засудили до десяти років примусової праці. Наступні двадцять років він провів у ГУЛАГу – радянській системі таборів. Спочатку як в'язень, а потім як "вічний виселенець".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ставці Гітлера відкриють музей з пам'ятником Леніну

На виставці представлено 17 стендів. Вони оповідають про те, як Гельмут опинився у КАРЛАГу – величезному табірному комплексі у степах Казахстану. Про зустріч з майбутньою дружиною, яка також відбувала покарання за обвинуваченням у антирадянській пропаганді. А також, про народження сина та виїзд з Казахстану.

Виставка триватиме до 13 листопада.

7 серпня 1932 року видали Закон про "Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної власності". В народі його назвали закон про "про п'ять колосків". Згідно з інформацією МЗС України, текст закону був власноруч написаний Сталіним.

Зараз ви читаєте новину «Німця, який приїхав розбудовувати СРСР, репресували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути