четвер, 04 січня 2018 11:20

Миколу Макаренка розстріляли за протест проти знесення київських храмів

Миколу Макаренка розстріляли за протест проти знесення київських храмів
Архітектор писав телеграму Сталіну. Фото: eu.univ.kiev.ua

4 січня 1938 року у Томську розстріляли українського археолога та мистецтвознавця Миколу Макаренка.

Він відмовився підписати акт на знесення Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві.

Після перенесення 1934 року столиці УСРР з Харкова до Києва у ньому планувалися архітектурні зміни. Для будівництва нового "урядового радянського центру" вирішили знести Софійський собор, Михайлівський монастир та Трьохсвятительську церкву. Потім Софію вирішили залишити.

На місці монастиря і Трьохсвятительської церкви більшовики хотіли збудувати палаци Раднаркому та ЦК КП(б)У. Між ними мали поставити велетенський пам'ятник Леніну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тадей Рильський надавав селянам юридичні консультації

Макаренко засудив це рішення. Він надіслав телеграму з критикою проекту Йосипу Сталіну, ходив до секретаря Київського обкому КП(б)У Павла Постишева. Йому всі відмовляли.

26 квітня 1934 року Макаренка заарештувало ГПУ. Його звинуватили в участі у контрреволюційній організації. На 3 роки Миколу Макаренка засудили до заслання у Казань. Там він працював у бібліотеці Казанського університету, викладав історію мистецтв у Казанському художньому технікумі. 24 квітня 1936-го його заарештовує НКВД.

"За приналежність до контрреволюційної фашистськи налаштованої групи, систематичне проведення антирадянської агітації серед колег і студентів", - йшлось у вироку. Вченого відправили до виправної колонії у Томську. У таборі його арештовують за участь у монархістській організації "Союз порятунку Росії" і засуджують до розстрілу.

3 січня 1868 року у селі Шахове Добропільського району Донецької області народився поет, педагог і земський діяч Микола Чернявський.

Зараз ви читаєте новину «Миколу Макаренка розстріляли за протест проти знесення київських храмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути