середа, 03 січня 2018 11:58

Микола Чернявський організував 25-тисячний мітинг за УНР у Херсоні

Микола Чернявський організував 25-тисячний мітинг за УНР у Херсоні
Чернявський викладав українську мову вчителям. Фото: Ukrlib

3 січня 1868 року у с. Шахове Добропільського району Донецької області народився поет, педагог і земський діяч Микола Чернявський.

Він навчався в Бахмутській духовній школі та у Катеринославській духовній семінарії. 12 років працював учителем. Обіймав посаду земського статистика в Чернігові. 1903 року переїхав у Херсон.

До 1919 працював у губернському земстві, в учительській семінарії, комерційному училищі, кооперативному технікумі, сільськогосподарському технікумі, технічній профшколі і викладачем української мови і літератури Херсонського інституту народної освіти.

Перші вірші почав писати 1889 року. Видав збірки "Пісні кохання", "Донецькі сонети", "Зорі".

Після української революції очолив у Херсоні товариство "Українська хата". 16 квітня 1917 року організація провела 25-тисячний мітинг на підтримку Центральної Ради УНР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отаман Зелений скасував Переяславський договір

Чернявський публікував статті, у який закликав відроджувати навчання української мовою. Організовував курси української мови для вчителів. Вони проводились з 1917 по 1921 роки.

Після поразки УНР Чернявський залишився під владою більшовиків. З 1933 року його твори перестали друкуватися. Діяча арештували за участь у націоналістичній організації і розстріляли в ніч з 19 на 20 січня 1938 року.

Миколу Чернявського реабілітували у 1955 році, після смерті Йосипа Сталіна.

2 січня 1841 року в селі Ставище Попільнянського району на Житомирщині народився Тадей Рильський. Він навчався у другій Київській гімназії та на історико-філологічному факультеті університету Святого Володимира.

Зараз ви читаєте новину «Микола Чернявський організував 25-тисячний мітинг за УНР у Херсоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути