четвер, 28 грудня 2017 10:45

Отаман Зелений скасував Переяславський договір

Отаман Зелений скасував Переяславський договір
Отаман Зелений керував повстанцями Трипілля. Фото: КулЛиб

26 грудня 1886 року в Трипіллі на Київщині народився політичний діяч Данило Терпило.

Під час революції 1905—1907 він із товаришами організував Трипільський гурток соціалістів-революціонерів. Влітку 1908 року Данила арештували за державні злочини та засудили до заслання в Архангельську губернію в село Холмогорки.

1914-го він повернувся до Трипілля. Хлопця мобілізували на Західний фронт.

Після революції 1917 року у Трипіллі визнали владу Центральної Ради. 21 листопада 1918-го Трипільський гурток соціалістів-революціонерів під комадуванням Терпила розгромив війська гетьмана Павла Скоропадського. 23 листопада 1918 року повстанці взяли в облогу окупований німцями Обухів. У війська кайзера було 40 кулеметів, але трипільці змогли звільнити місто. Після цього Данило Терпило став відомим під ім'ям отамана Зеленого.

Дивізія Зеленого та інші повстанці оточили зайнятий німцями Київ. У столицю повстанці ввійшли разом із військами Директорії Симона Петлюри. 1919 року Зелений розійшовся з Директорією. Вирішив боротися з більшовиками за радянську владу. Але агресія військ Михайла Муравйова у Києві змусила його змінити думку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Думав три дні і відмовився - як Євгену Чикаленку пропонували стати гетьманом

Більшовики кинули проти повстанців 21 тис. солдатів. Вони захопили Трипілля і повстанці відступили до Переяслава. Там 15 липня 1919 року на майдані отаман Зелений скасував Переяславський договір між Москвою та Україною 1654 року.

16 липня 1919-го біля Злодіївки на Київщині розпочалась битва між більшовиками та повстанцями. Вона тривала 2 дні. Війська отамана Зеленого відступили. 20 і 24 липня вони здійснили генеральний штурм Трипілля. Більшовики підводили нові дивізії, і зелені відступили.

У вересні 1919 року Зелений з одним із загонів відбув до Кам'янець-Подільського. Там він зустрівся з урядовцями Директорії і Симоном Петлюрою. Визнав Директорію за верховну владу. 31 серпня 1919-го білогвардійці Денікіна захопили Київ. Зелений почав боротьбу з ними. У його армії було 30 тис. осіб. Повстанцям вдавалося захоплювати Київ.

У жовтні 1919 року Зелений вступив у бій із козаками Денікіна. Там його поранило осколком снаряда. Данило Терпило загинув по дорозі до Трипілля.

У полі між селами Кукавка і Тарасівка Могилів-Подільського району на Вінниччині дослідники Українського інституту національної пам'яті та пошукової групи "Доля" віднайшли масове захоронення вояків армії УНР. Там були останки 19 людей.

Зараз ви читаєте новину «Отаман Зелений скасував Переяславський договір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути